KLINK Veenendaal

De laatste weken hebben we twee maal een nieuw kerkelijk initiatief bezocht dat de naam KLINK draagt. Op de website staat: “een fris geluid, een positieve toon”. Het is een groep die naast een bestaande evangelische gemeente ontstaat. Het is goed te zien dat een dergelijk initiatief gesteund wordt en dat er ruimte is om iets nieuws te beginnen binnen een bestaande context. Alle lof daarvoor! In deze korte beschrijving een aantal aspecten die eruit springen.

In het visie document merk ik dat de initiatiefnemers goed hebben geluisterd naar de “missional” beweging. De ideeën van deze beweging zijn bijna één op één terug te vinden in het document. Deze ideeën zijn ontstaan in een met name Angelsaksische context. Het is interessant hoe deze ideeën opgepakt worden in de Nederlandse biblebelt. De laatste bijeenkomt was een samenkomst van stilte en gebed. Het was een verademing om op zondagochtend stil te worden om samen en alleen de bijbel te lezen en naar aanleiding van de tekst gewoon stil te zijn en te bidden. Ondanks de stilte ademde de samenkomst een verbondenheid met elkaar.

Ik noem een aantal karakteristieke van de groep. Er is een theologische nadruk op het koninkrijk van God en het centraal stellen van Jezus. Interessant zal zijn hoe deze twee theologische waarden in de gemeenschap praktisch vormgegeven zullen worden. Een vraag die bij mij bijvoorbeeld speelt is: Hoe kan de geloofsgemeenschap een expressie zijn van het koninkrijk van God? Daarmee komen we op praktisch theologische en missionaire aspecten van de groep. Voor KLINK is de gemeenschap belangrijk. In de samenkomsten die ik heb bezocht doet iedereen mee in het proces van samen zijn. De samenkomst begint met koffie en eindigt ermee. Het is een vorm om vooraf al met elkaar in contact te zijn. De samenkomsten zelf zijn creatief en kennen verschillende vormen en groepsverbanden. Op een zondag waarop ik aanwezig was, ging de grote groep uiteen in verschillende kleinere groepen. Ik zat bij de groep “Denken en Verdiepen”, Mariska ging de wijk in met de groep “Natuur en Actief”. Daarnaast zijn er nog twee andere groepen: “Zorg en Actie” en “Expressie en Zintuigen”. In onze groep ontdekte ik dat er verschillende mensen waren die op zoek zijn naar een dergelijk expressie van het geloof en het karakteristieke evangelische “beleven” in gedachten al achter zich hebben gelaten. Deze groep is voor een aantal het “laatste redmiddel”. Het geloof is God is er zeker wel, maar het individueel beleven van het geloof in een grote groep staat ver van hen af. Deze groep zoekt naar een antwoord op dat verlangen naar een verdiept samenzijn.

In de lijst met waarden mis ik specifieke aandacht voor het missionaire aspect. Het is aanwezig in andere beschrijvingen, maar dan indirect.  Bijvoorbeeld in de waarde “navolging 24/7”. In een eerdere versie van het document heette dit met een Engelse term “incarnational”. Deze uitleg wordt erbij gegeven:

De hoop op het Koninkrijk beïnvloedt ons hele leven, niet alleen de zondagochtend waarop we als KLINK samenkomen, maar ook op de plek waar we wonen, werken en recreëren. Overal mag het goede nieuws van het Koninkrijk onze omgeving kleuren en smaak geven. Jezus koos ervoor onderdeel van de wereld te worden. Als navolgers van Hem willen we hoop en liefde belichamen midden in de wereld. We zijn betrokken aanwezig, gewoon tussen de mensen.

Het missionaire aspect lijkt een “zuurdesem” dat alle andere waarden beïnvloedt. De praktijk zal moeten leren hoe dat wordt opgepakt. Een ander aspect is het procesmatige denken in relatie tot spiritualiteit/geestelijke groei en het nadenken over theologische vraagstukken. Ook hier springt de term “samen” eruit. Mensen hebben verschillende ideeën bij de term spiritualiteit, maar het kan samen worden beleefd. Dat geldt ook voor theologische overtuigingen die als een proces zich ontwikkelen en waar binnen de groep ruimte is om dat te delen. De vraag die in een later stadium zeker naar boven komt is: “everything goes?”. Of wel, mag je alles geloven en elke theologische gedachte is juist? Het corrigerend gehalte van de gemeenschap moet dan haar “werk” gaan doen als de theologische grenzen van de gemeenschap worden bereikt. Het lijkt mij een proces dat zeer waardevol kan zijn in de toekomst.

De laatste waarde is opmerkelijk: “trouw en betrouwbaar zijn”. Opmerkelijk omdat het iets zegt over het commitment aan de buitenwereld en aan elkaar. Trouw is een deel van de geestelijke vrucht (vergelijk dit met 2 Tess 3:2). Trouw aan de samenleving is een groot goed als dat gegrond is in de trouw aan elkaar. Zoals ik eerder zei is KLINK een lovenswaardig initiatief waarvan ik hoop dat het de eerste kinderziektes zal overleven en waar mensen een geestelijk huis zullen gaan vinden.

Enhanced by Zemanta

Een reactie op “KLINK Veenendaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.