Ik ben…

img_6943Haije Bergstra, woon in Scherpenzeel, samen met Mariska en onze zoon Nathan en dochter Sara.

Tot 2008 werkte in de CAMA Evangelische gemeente Parousia, waar ik met name verantwoordelijk was voor het kringenwerk en het onderwijs. Van 2008 – 2013 woonde ik in Zuid Spanje, waar we aan de slag waren als gemeentestichters. Ik werkte daarnaast voor een NGO en doceerde aan een seminarie. Vanaf 2012 werk ik als docent aan het Seminarie INFORMA. Daarvoor reis ik regelmatig op en neer naar Spanje en naar Engeland. Daarnaast ben ik missionscoach bij CAMA Zending. Doel van dit coach traject is het positioneren van zending in het centrum van de gemeente. Als freelancer schrijf ik voor een lokale krant.

Begin jaren 90 veranderde mijn leven radicaal. Na mijn militaire dienst tijd had dat tot gevolg dat ik ging studeren aan de Evangelische Bijbelschool. Met het idee dat ik graag in een gemeente wilde werken, stortte ik mij op de studie theologie, alles studerend wat er te studeren was op deze school. Al gaandeweg tijdens deze studie veranderde mijn primaire focus van  de gemeente naar het werken in een niet Nederlandse context. Dat werd extra bevestigd door short-term ervaringen in Oost-Europa en Afrika. Ik had de smaak van het studeren te pakken en begon met een studie theologie aan de Universiteit van Utrecht. Elke zaterdag naar het St. Jans Kerkhof en door de week werken als IT consultant. In Afrika had ik Mariska ontmoet en in 1999 trouwden we. Samen gingen we wonen in Barneveld. Mariska werkte bij de gemeente in Amersfoort en ging parttime Maatschappelijk Werk studeren een de CHE in Ede. Aan het CERT, deel van de VU, maakte ik de studie theologie af. Inmiddels werkte ik in de CAMA Evangelische Gemeente Parousia Gouda, een hele mond vol, als assistent voorganger. Na dik 6 jaar in deze gemeente te hebben gewerkt, ben ik samen met met vrouw naar Spanje verhuisd om daar gemeentestichtend werk te doen.

De afgelopen jaren ben ik enthousiast geraakt over het “emerging” en “missional” denken dat met name vanuit Angelsaksische landen naar Nederland komt overwaaien. In mijn afstudeerscriptie aan de VU wilde ik een beeld krijgen van deze beweging en las veel boeken, artikelen en blogs. Mij spreekt de open houding, de nadruk op gemeenschap zijn in een postchristelijke samenleving en de nadruk op een levende theologie aan. Deze beweging is nog nieuw en moet zich nog bewijzen. Dat geldt ook voor de Nederlandse context, waar beginnende geloofsgemeenschappen het “missional” gedachtegoed willen vormgeven.

Het gemeentestichtingsproject in Spanje stond in dat teken. In een team probeerden we, met een mooie definitie, een creatieve geloofsgemeenschap te stichten in Granada die God aanbidt, die staat in de traditie van Jezus, sociaal bewogen is en zich uiteindelijk vermenigvuldigd. Spanje is een land met een rijke culturele historie, met gepassioneerde mensen en maar ook een land waar de kerk een slechte naam heeft. Al met al een hele uitdaging om het vertrouwen te winnen van mensen en daardoor heen ze Jezus voor te leven. Het project is voortgezet door collega´s.

Ik ben bezig een Phd onderzoek op te zetten. Ik wil onderzoek doen naar de ontwikkeling van een lokale theologie in een post-katholieke samenleving.

 

 

Advertenties

2 reacties op ‘Ik ben…

  1. Hi Haije, via via kwam ik op je boeiende blog en ontdek erg veel gezamelijke interesses! Vaak in Spanje geweest (met name Andalucia) en dacht ook als church planter die kant op te gaan. Het is anders gelopen en nu ben ik als een van de voorgangers van Crossroads Amsterdam actief. Maar nog steeds een passie voor Spanje en de groei van het Koninkrijk daar! Be blessed, Martijn

  2. Hoi Haije,

    Leuk om zo eens wat meer over jou te weten te komen. Ik had afgelopen zondag graag nog even verder gepraat, maar het ontbrak me aan tijd -sorry. Ik had je beloofd een mail te sturen maar kon je mailadres zo gauw niet vinden. Bovendien vind ik het veel leuker om zo eens even op je blog te neuzen. Heel veel zegen bij alles wat jullie ondernemen.

    Rocco, Ilonka en de kids (ja, ook die drukke ;-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.