kids-churchNadat de grote stroom vluchtelingen vorig jaar op gang kwam, zijn kerken op stoom geraakt om hulp te bieden aan degenen die ons land binnen kwamen. Sommige kerkmensen doen dat volledig zonder enige bijbedoeling, andere zien deze mensen uit een andere, vaak Islamistische, achtergrond als een mogelijkheid om te evangeliseren. Helaas er er ook een aantal die ze liever zien gaan dan komen.

Onze samenleving is meer en meer multicultureel geworden, de kerk echter weerspiegelt deze veranderende tendens in het geheel niet. Net als de basisschool, zijn er zwarte, bruine en blanke kerken. De enige denominatie die iets “tegen” dit verschijnsel wil doen is International Christian Fellowship, een multiculturele kerk met vaak Nederlandse leiding en leden uit allerlei windstreken. Wanneer we naar de kerken kijken die overblijven, lijkt het blijkbaar erg moeilijk om werkelijk multicultureel te zijn.

Iemand die juist de nadruk legde op het “succes” van juist gelijkgestemde groepen was de befaamde missioloog Donald McGavran. Hij sprak van “homogenious units” en gaf daarmee aan dan mensen vooral optrekken met degenen die uit dezelfde culturele achtergrond komen. Er is daardoor meer herkenning en openheid om op natuurlijke wijze relaties op te bouwen. Bij mensen met een andere etnische achtergrond is er, volgens McGavran, geen herkenning en daardoor niet de drang om deel te nemen aan een geloofsgemeenschap. Als we naar de kerken in Nederland kijken, dan zou McGavran gelijk kunnen hebben. Er zijn immers Nederlandse, Iraanse, Surinaamse, Ghanese, Antilliaanse en noem maar op, kerken. Er zijn, zoals gezegd, zijn er maar heel weinig kerken die een aanzienlijk groep mensen andere culturele achtergrond in de kaartenbak hebben.

Moet de kerk zich neerleggen bij deze sociale en culturele aspecten die lijken mee te spelen bij kerk-zijn? In het Nieuwe Testament blijkt een zekere culturele spanning ook aanwezig te zijn. De Romeinen-brief is geschreven voor christenen uit de Joden en christenen uit de heidenen. De culturele en theologische verschillen zijn voor Paulus reden om deze brief te schrijven. Dat het ook goed kan gaan laten de eerste verzen zien van Handelingen 13. De leiding van de gemeente is multicultureel en kunnen het goed met elkaar vinden. Dit fenomeen is dus sinds dag 1 deel van de kerkelijke praktijk.

Recent hoorde ik iemand ,die vanuit het Midden Oosten naar Nederland kwam, zeggen dat we beter ons best moeten doen om culturen aan elkaar te verbinden. Hij ervaart in Jezus een eenheid die hij daarvoor niet bezat. Zelf ervaar ik dat de waardering voor mensen met een andere culturele achtergrond groeit als je een aantal jaren buiten je eigen land hebt gewoond. Ik denk dat Nederlandse christenen, juist in deze tijd van binnenkomende vluchtelingen, de kansen moet grijpen om ondergedompeld te worden in andere culturen. Dat gebeurt veel te weinig. Laten we eerlijk zijn, Jezus kwam ook uit het Midden Oosten, niet ver van Syrië vandaan. Toch ervaren heel veel mensen in de verhalen die Hij vertelde, niet die culturele kloof die ze wel ervaren bij bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen. Misschien als we over de culturele drempels heenstappen, dat dan de kerk misschien een weerspiegeling zal worden van de maatschappij waarin we leven. En, bereid je voor, de nieuwe hemel en aarde is ook multicultureel.

Advertenties

2 reacties op ‘Multiculturele kerken

  1. Het is lastig: ik herken mezelf ook betere in blanke Nederlanders. Maar dan weer minder als ze uit een volkswijk komen. Toch geloof ik dat het niet gezond is om alleen maar naar een kerk te gaan met mensen zoals ik. Een beetje trots ben ik dan wel op een grote groep Iraanse christenen in onze gemeente. Niet dat het mijn verdienste is…
    En eigenlijk: alle mensen zijn zoals ik. Zondig en Jezus hebben we allemaal nodig…

    • Hallo Marc, mooi te horen dat jullie deze groep in de gemeente hebben. Maar zoals je zegt, de meeste mensen voelen zich het beste op het gemak bij degenen van “dezelfde soort”. Toch denk ik dat wanneer we meer buiten onze eigen veilige afgebakende vastigheden willen stappen er ook waardering kan komen voor mensen met een andere culturele achtergrond. Dat heb ik bijvoorbeeld ervaren doordat ik een tijd met zigeuners ben opgetrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s