De foto

bootvluchtelingen

Het was de week van de foto. Ineens sloegen mensen na het kijken naar een foto van een jongetje op het strand als een blad aan de boom om. Vluchtelingen zijn welkom. Mensen willen wat gaan doen voor vluchtelingen. Mij intrigeert wat hier gebeurt. Al maanden verdrinken mensen in fragiele bootjes op weg naar het beloofde land. Een verslaggever noemde het terecht een exodus. Nu is niet de woestijn de grote barrière, maar de onmetelijk zee die mensen opslokt en dood weer uitspuugt. Iedereen had het over mensen die verdronken, maar er was nergens beweging. Tot vorige week.

Het is een schokkende foto. Sommigen vonden dat de foto niet in de krant of op de televisie getoond mocht worden. Het was te schokkend, het kwam te dichtbij. Anderen noemden de foto al iconisch. Een foto die in de rij van het Vietnamese napalm meisje, de Chinees voor de tank enz. komt te staan. Misschien dat dat de reden is dat mensen blijkbaar nu ineens de noodzaak zien en in beweging komen.

Tegenwoordig worden we volgepompt met beelden, videos, soundbites. Sommige dingen gaan gewoon aan ons voorbij. We hebben er een soort “firewall” in ons hoofd voor alles wat op ons afkomt. Toch komen sommige dingen door. Bijvoorbeeld deze foto. Naast dit jongetje sterven op deze aarde nog veel meer mensen. Er waren al veel kinderen verdronken de afgelopen maanden. Deze feiten kwam niet door de firewall. Tot dit jongetje. In alle wreedheid komt de ellende van deze oorlog in het Midden Oosten op ons netvlies terrecht. Ik ben bang dat het geen gevolgen zal hebben voor de situatie in Syrie. Ik ben ook bang dat dit niet het laatste jongetje is dat zal verdrinken. Ook al kunnen wij hier iets doen voor een beperkte groep, ik voel verdriet en machteloosheid. Boosheid ook om wat een kleine groep mensen een veel grotere groep aandoet. Kyrie eleison! Heer ontferm u over deze aarde!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s