Geen hullie en zullie in 2015

Het jaar 2014 was een roerig jaar. Een jaar waar veel mensen en mensengroepen tegenover elkaar stonden. Het lijkt erop dat in het werelddorp dat we zijn geworden, de eigen identiteit steeds sterker naar voren treedt. Op kleine schaal hebben we dat gezien in de zwarte-pieten discussie. Waar ging het nu eigenlijk om? Ging het nu echt om dat kleurtje? Het blijkt steeds meer dat de gekleurde Nederlander zich minderbedeeld voelt. De integratie is maar ten dele gelukt in ons multiculturele Nederland. Identiteit en eigenheid is belangrijk, juist in de Nederlandse maatschappij waar we proberen alles glad te strijken en aan elkaar gelijk te maken. Hullie en zullie willen gelijke mogelijkheden en gelijken kansen.

2014 was ook het jaar dat met probeerde het hullie en zullie gevoel te ondermijnen door op te roepen tot participatie en verantwoordelijkheidsgevoel. In dit geval niet in de context van twee tegenoverstaande groepen, maar meer in de zin van dat we er voor elkaar moeten zijn en voor elkaar moeten zorgen. Wij voor de oudere buurman en buurvrouw in de straat, u voor u uw ouder wordende ouders. Veel mensen in de zorg houden hun hart vast. Deze week hebben ze een man gevonden, 52 jaar oud, lag al 3 jaar dood in zijn woning. Laat ik het daar maar bij houden.

Ik denk dat de kerk het voorbeeld moet nemen om het hullie en zullie gevoel weg te nemen. Jezus accepteerde iedereen. Hij was het niet altijd met iedereen eens, zeker niet. Hij ging regelmatig tegen de heersende klasse in. Maar zijn liefde sloot niemand uit en iedereen in. Wij als kerk zijn de handen en voeten van Jezus op aarde. Met de armen kun je iemand omhelzen en ondersteunen, met de voeten naast iemand staan en lopen. Daar is geen kunstmatige participatie gedachte voor nodig.

Ik wens dat 2015 een jaar wordt waar dat laatste niet alleen in woorden, maar ook in daden zichtbaar wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s