Spirituality of the Psalms

Spirituality of the Psalms

Walter Brueggemann schreef in 2002 een alleraardigst boekje over de Psalmen. Voordat ik daarover begin, kan ik vertellen dat ik dat gratis las via Vyrso, de eBook reader van Logos. De App is in de PlayStore van Google en bij Apple Itunes te downloaden. Daarna kun je je abonneren op de nieuwsbrief van Logos en elke maand komt er een gratis boek je kant op.

Walter Brueggeman is een bekend theoloog en zijn specialisatie is het Oude Testament (OT). Recent las ik zijn “Inleiding op het OT” en ook dat is een aanrader. Zij literaire benadering streek me toen meerdere keren tegen de evangelische haren in, maar op andere momenten was ik lyrisch over zijn benadering van de tekst.

Dit boekje past in de literaire aanpak. Hij zegt van zichzelf dat hij een post-kritische aanpak heeft gekozen wat hij uitlegt als een pastorale benadering. Hij volgt met name de analysemethode van Hermann Gunkel en Claus Westermann.

Het aardige van het boekje is de indeling die hij kiest voor de Psalmen. In veel commentaren en inleidingen op het OT worden de Psalmen ingedeeld volgens vormen of typen: klaagpsalmen, lofpsalmen, bedevaartspsalmen, messiaanse psalmen, enz. Brueggeman kiest een andere aanvliegroute en kiest voor het sleutelwoord oriëntatie:

  • oriëntatie
  • desoriëntatie
  • nieuwe oriëntatie

Deze drie elementen geven de tijden/momenten/omstandigheden in het leven weer. Een mens kent tijden van welzijn en zegen, dit zijn volgens Breuggemann “oriëntatie” psalmen. Daarnaast kent het leven momenten van verlies, tegenslag en lijden. Dit zijn “desoriëntatie” psalmen. Ten slotte zijn er ook tijden van vernieuwing, opleven, blijdschap na wanhoop, dit zijn “nieuwe oriëntatie” psalmen. Ik denk, zonder het boekje te lezen, we zonder veel moiete Psalmen onder één van de drie kopjes kunnen plaatsen.

Het aardige van Breuggemann is dat hij kiest voor een opdeling die boven het corpus van de Psalmen uitgaat. Hij koppelt de indeling van de liederen aan het leven zelf. In deze aanpak wordt de cyclus van het leven zichtbaar. Dat maakt het boekje waardevol om op je in te laten werken en te gebruiken in pastorale situaties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s