Wat is een leven waard?

bloempjeDeze week werd er een Spaanse missionaris vanuit Afrika opgehaald en vervoerd naar Madrid om daar voor Ebola te worden behandeld. Voor één mens wordt veel geld uitgegeven op hem een kans op het leven te gunnen. Op andere plekken op de wereld heerst eerder de dood dan het leven. In Afrika sterven mensen aan ebola omdat er geen geld is voor goede ziekenhuizen en medicatie. In de Gaza strook heeft menig mens het leven gelaten. In delen van Irak vluchten heel veel mensen om het leven te behouden. Mijn leven is me heel veel waard. Ik, en met mij vele Nederlanders, doen er moeite voor om gezond door dit leven te reizen. De laatste tijd zijn er helaas zoveel mensen geweest waar het leven abrupt werd beëindigd. Zelfs bij Nederlanders op 10 kilometer hoogte die niet beseften dat hun leven nog maar kort zou duren.

Helaas wordt er zo vaak over een leven beslist door mensen die daarvoor de verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. Mensen waarvoor het leven van een ander is als koopwaar en zo van de hand kan worden gedaan. Er zijn mensen die denken dat hun leven er beter van wordt door het leven van een ander mens te beëindigen.

Soms lijkt het dat het onmenselijke het van het menselijke wint. De mens wordt een onmens. De zonde heeft diep wortel geschoten en het kwaad is er. “Gij zult niet doden”, staat in de Tien geboden. Het leven is van God, die het de mens heeft ingeblazen. Een mens mag het door God geschapen leven niet beëindigen. Het is niet zijn bezit.

Kijken naar het nieuws verlang ik wel eens naar dat wat staat in Jesaja 2:4 en 5. Niet alleen omdat het gaat over zwaarden en ploegscharen, maar ook over recht doen. Mag er recht worden gedaan aan alle mensen die onschuldig de dood vonden in de afgelopen weken.

The Liber usualis uses square notation, as in ...

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s