Ze zijn goed bezig bij de Unie van Baptistengemeenten

 

Prachtwijk

Prachtwijk (Photo credit: FaceMePLS)

Deze week sprak ik met Oeds Blok, coördinator gemeentestichting van de Unie van Baptistengemeenten. De laatste jaren zijn zij goed op weg als het gaat om het gecoördineerd stichting van gemeenten. Men richt zich met name op achterstands- of aandachtswijken, wat neerkomt op wijken in de grotere steden in Nederland. De Unie doet dat niet alleen, zij krijgt steun van Urban Expressions, waar Oeds Blok overigens ook deel van uit maakt. De invloed van het gedachtegoed van Stuart Murray is duidelijk merkbaar. Murray schreef onder andere een theologische onderbouwing van gemeentestichting, maar is ook bekend van zijn post-christendom serie.

Het resultaat van de gemeentestichtingsinzet zijn gemeenschappen in buurten, waar de gemeenschapszin en -vorming voorop staat.  Het samenzijn in de “gemeenschap” wordt informeel en ontspannen beleefd. In vieringen doet iedereen mee en neemt iets van zichzelf mee en ontvangt van anderen. Oeds Blok werk samen met een team om dit van de grond te trekken in een wijk in Amersfoort.

Wat is mij opgevallen in de aanpak?

Er is een duidelijk visie. Men heeft helder voor ogen dat gemeentes gesticht gaan worden in aandachtswijken. Dat sluit aan bij de uitgangspunten van Urban Expressions. Inmiddels zijn meerdere teams bezig en zoekt men mensen voor andere locaties.

  1. Men denkt er goed over na waar men mee bezig is. Thema’s die belangrijk zijn en dus doordenking vereisen zijn bijvoorbeeld : leiderschap, gemeenschapsvorming, presentie in de wijk, relaties tussen pioniersplekken en de reguliere kerken. Eerst wordt de thematiek goed doordacht, op basis daarvan wordt gehandeld.
  2. Coaching van pioniers wordt als belangrijk ervaren. Dat gebeurt in groepsverband, waarbij de groep een jaar lang zich committeert om samen op te trekken. Men maakt onder andere gebruik van materialen van Tim Keller.

Ik ben enthousiast over de benadering. Met weinig middelen is men in staat om mensen samen te brengen on teams te formeren die op “tentenmakers” manier present zijn in wijken die door velen waren afgeschreven. Voor zover ik dat weet is de Unie van Baptistengemeente het enige evangelische kerkgenootschap dat op een dergelijke gestructureerde manier bezig is met dit thema. Men is nog maar een paar jaar op weg en de aanpak moet zich nog bewijzen, maar de ontwikkelingen tot nu toe zijn hoopvol en inspirerend. Heb je interesse? Men zoekt nog pioniers en teamleden voor verschillende plaatsen in Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s