Weet de universiteit raad?

Sexta/Viernes/Friday-POSER-Deus - Dios - God

Sexta/Viernes/Friday-POSER-Deus – Dios – God (Photo credit: Caio Basilio)

Anco, 7 jaar, wil weten of of God bestaat en gaat naar de Rijksuniversiteit Groningen om een antwoord (artikel staat in Trouw van 31 mei). De wetenschapper die het antwoord geeft, binnen het kader van de 400ste verjaardag van de universiteit, is te rade gegaan bij Klaas Hendrikse, Harry Kuitert en Carel ter Linden (bij hen moet je vooral zijn om een antwoord te vinden?). Hij geeft het volgende antwoord aan een jongetje van 7 jaar oud:

Met alleen de ratio doen we de wereld en het heelal, het mysterie, te kort. God kan niets en doet niets, maar hij bezielt mensen en houdt hen de vraag voor: wat is wijs, wat is goed voor mij, voor de ander, voor de wereld? Het doel van deze wereld is mijns inziens dat haar bewoners tot hun recht komen. En wij zijn daarbij in de handen van God.

Volgens Trouw gaf het jongetje het volgende antwoord: “Heel interessant”.

Wie een beetje op de hoogte is van de gedachtegangen van Kuitert en Hendrikse, hoort hun antwoorden hierin door. Wat gebeurt hier?

  1. Een volledig materialistisch én cartesiaans denken wordt ontkend. Er is is meer dan dat wat we kunnen zien of ervaren. Daarnaast is niet alleen de ratio bron van kennis. Mede onder invloed van postmoderne (wetenschaps)filosofie mag religie weer binnen de wetenschap. Dat hebben we daarnaast ook te danken aan een groot aantal christen wetenschappers die geloof en wetenschap niet zien als twee contrasterende polen.
  2. “God kan niets en doet niets”. Waarschijnlijk bedoelt deze wetenschapper dat God niet handelend aanwezig is. God bezielt wel mensen. God is een inspirerend voorbeeld. Ik speculeer nu, maar meestal wordt hierbij gewezen op het kunnen oplossen van de de grote wereld problemen zoals ziekte, oorlog, honger, etc. God is daar niet aanwezig, kan daar ook niets aan veranderen. Alleen in de persoonlijke omgang (hier horen we Hendrikse in door) is hij onder ons. Het transcedente van God is volledig opgeslokt door de immanentie. “Het doel van deze wereld is dat mensen tot hun recht komen”, wordt gezegd. Is dat “recht” mogelijk zonder dat God machtig en heilig is, twee kenmerken van Zijn transcedentie?
  3. Is er in deze gedachte ruimte voor openbaring? Dat wil zeggen, komt er iets door van God zelf in deze wereld of is het alleen maar als een “icoon”?

Ten slotte. Het is een jongetje van 7 jaar die deze vraag stelt. Ik raad deze wetenschapper aan een boek te lezen over godsdienstpedagogiek. Misschien had hij dan een ander antwoord gegeven. Tenminste, ik hoop dat hij dan een ander antwoord zou hebben gegeven. Waarschijnlijk tegen beter weten in.

Enhanced by Zemanta
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s