Goed nieuws voor mondige mensen

Walking

Walking (Photo credit: cabbit)

Jan Janssen schrijft een interessante thesis over de communicatie met die mensen die niet (meer) open staan voor het evangelie. In onze seculiere wereld hebben we het goed, een God is uit het centrum van aandacht verdwenen voor veel mensen. Janssen zoekt naar antwoorden en doet dat met name bij Dietrich Bonhoeffer en N. T. Wright. Bonhoeffer had het over de “God voor de gaten”. Dat wil zeggen, we hebben alleen dan God nodig als we het zelf niet meer op kunnen lossen. We hebben met behulp van de techniek en de wetenschap het aantal gaten sterk kunnen terugbrengen, daarom is God voor velen steeds minder nodig. Zoals de titel van de thesis ook zegt, is dat de mens in het westen, ook in Nederland, mondig is geworden. We leven in een “subjective-life” cultuur. Dat zorgt ervoor dat de betrokkenheid bij traditionele vormen van kerk-zijn nog meer zullen dalen.

Welke raadgevingen geeft Janssen om toch de mens in deze seculiere tijd aan te spreken? Ik noem een aantal die mij specifiek aanspraken.

  1. Janssen benadrukt dat we het doel dat God heeft met de schepping heeft goed moeten doordenken. Janssen volgt N. T. Wright die nadrukt legt op het Koninkrijk van God. Het gaat niet om het voorbereiding op een gang naar de hemel, maar om het inschakelen bij het werk van God om het koninkrijk gestalte te geven. Praktisch wil dat zeggen dat het ter sprake brengen van persoonlijk geloof niet voldoende is, maar een deel is van een breder holistisch evangelie. Het moet ingekaderd zijn in het bredere koninkrijk van God. God redt mensen om ze in te wijden in het Koninkrijk.
  2. Citaat van Janssen: “De gemeente is de hermeneutiek van het evangelie” (p52). Vervolgens: “Het gaat niet om getallen of succes. Het gaat om een leven in navolging van Christus om als kerk in woord en daad bezig te zijn voor het koninkrijk” (p53).
  3. Het grote probleem dat deze wereld heeft is dat het gelooft in de vooruitgangsmythe. Daarmee onderschat men het lijden en de macht van het kwaad in de wereld en kan er ook niet mee overweg (Wright).
  4. De huidige mens zoek naar ontplooiing en zelfvervulling. De mens, volgens Janssen, heeft moeite met gezag en daardoor met de plaats van God. Daarom zit de mondige mens niet te wachten op een kerk die de nadruk legt op zonde (een tekort). Volgens Bonhoeffer heeft het geen zin om je daar tegen tegenin te gaan. Vaak wordt dit tekort als basis voor de prediking gebruikt. Bereiken we daarmee de mondige mens? Volgens Janssen niet. We presenteren God dan als een “gatenvuller”. Een thema dat wel al hebben genoemd en bij Bonhoeffer vandaan komt.
  5. Hoe spreken we de mondige mens dan aan? Janssen refereert aan Paulus die zich aanpast aan zijn publiek in bijvoorbeeld Athene. Waar de huidige mens behoefte aan heeft is authenticiteit. Dat betekent dat je echt bent, een eigen mening hebt en ergens voor staat. De mens zoekt naar herstel, naar puurheid. Daar kan de kerk op inspringen en een gemeenschap zijn waar herstel mogelijk is en door werkelijk contact aan te bieden.
  6. Tot slot, de boodschap van de bijbel is een boodschap van gerechtigheid en barmhartigheid. Daar staat de huidige mens best voor open, volgens Janssen. Het goede nieuws van het Koninkrijk biedt verbinding, eenheid, heelheid. Bonhoeffer zegt daarover: “Er is nauwelijks iets wat meer geluk geeft, dan iets te betekenen voor anderen”. De kerk kan daar een loket voor zijn.

Als we naar de thesis kijken zoekt Janssen naar verbindingspunten met de huidige mens. In de afgelopen jaren tot op heden is dat ook gedaan door bijvoorbeeld Bill Hybels die seeker-sensitive diensten organiseert. In hoeverre verschilt de aanpak van Janssen met die van Hybels? Is het geen herhaling van zetten in een andere context? Tot slot wil ik opmerken dat de eerste kerken in de eerste eeuwen een sterke eigen identiteit bezaten. Mensen moesten iets laten voordat ze bij een kerk mochten horen. Er bestond een heel ritueel aan lessen en begeleiding (catechese) voordat iemand gedoopt mocht worden. Toch groeide de kerk als kool in deze tijd. De vraag die bij mij blijft hangen is deze: “Passen we ons niet teveel aan?”  Meten we ons niet een korset aan?

Al met al een goede scriptie die de moeite waard is om te lezen.

Enhanced by Zemanta
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.