Corpus Cristi

Vorige week was het twee dagen complete rust in ons dorp: de week van Corpus Cristi. Dit is één van de belangrijkste katholieke feesten die uitbundig worden gevierd in Granada. Volgens Wikipedia wordt dat in het Nederlands als “sacramentsdag” vertaald. Daar vond ik ook een mooie beschrijving van dit feest die ik graag overneem:

Op dit feest wordt gevierd dat Jezus Christus Zichzelf onder de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven als voedsel en voortdurend onder de mensen wil blijven door middel van zijn waarachtige tegenwoordigheid (Sua realis praesentia) in de geconsacreerde offergaven. De eerbied die in de Katholieke Kerk voor de geconsacreerde heilige Hostie bestaat, wordt op deze feestdag tot uitdrukking gebracht.

In de stad stonden op verschillende plekken “altaren” opgesteld, vergelijkbaar met het altaar in een Katholieke Kerk. Elk daarvan kon een prijs krijgen voor de mooiste uitvoering. De onderstaande uitvoering had een eerste prijs gekregen. Op de foto een deel ervan met brood en wijn.

SAM_0327

In de straat was een soort geurend gras gestrooid waar iedereen overheen liep. Het leek een beetje op de intrede van Jezus in Jeruzalem, maar daar heeft het geen relatie mee. Wat het dan wel betekent, daar ben ik nog niet achter (alhoewel ik het wel heb gevraagd aan iemand, maar deze Granadina wist het niet).

SAM_0312

Grootst is ook de “feria”. Dit is een combinatie van een kermis en een terrein met mooi ingerichte stalletjes/barretjes waar je kunt eten en drinken. Je ziet veel vrouwen in flamenco jurken lopen en de sfeer is gemoedelijk. Op een plein in het centrum, plaza Bib Rambla, is er een “kermis” voor de allerkleintjes: dus veel balonnen, draaimolentjes en springkussens. Leuker zijn de korte gedichten die opgehangen zijn aan de lantaarnpalen (waar ook weer een prijs aan verbonden is). De gedichten slaan op gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. Ëén daarvan ging bijvoorbeeld over de hogesnelheidstrein die men graag in Granada wil laten stoppen en vertrekken. In het gedicht werd voorgesteld om de trein door te laten rijden naar de top van de Sierra Nevada om daarna de mensen terug te laten fietsen naar het centrum van de stad. Dat gaat ook snel, de berg af.

Op de foto zie je de “custodia”, de “tafel” die men door de stad draagt. Het is ontzettend zwaar en daarom stopt men regelmatig even om bij te komen. Het was ontzettend druk, dus dichterbij konden we niet komen. Opvallend was dat er mensen in legeruniform meeliepen en ik ook de burgemeester in de processie zag meelopen. Dat zal niet snel in Nederland gebeuren. Ik Spanje zie je nog een duidelijk verbinding tussen de kerk en de overheid.

SAM_0288

Enhanced by Zemanta
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s