Internettoepassingen voor mensen die over de grens werken (2)

Replacing File:Handbuch Webdesign-InternetDate...

Replacing File:Handbuch Webdesign-InternetDatenaustausch.jpg (Photo credit: Wikipedia)

Voor een groot aantal mensen is de “cloud” geen vreemd begrip meer. Voor mensen die op afstand werken is het gebruik van de “cloud” een ultieme kans om samen te werken. Wat is de “cloud”? Verschillende aanbieders maken het mogelijk om bestanden op te slaan op harde schijven op afstand die te benaderen zijn via het internet.  Via de browser is het dan vervolgens mogelijk om een tekst te bewerken of een presentatie te maken.

Ik maak gebruik van Google Drive, maar er zijn verschillende andere mogelijkheden met ook weer andere mogelijkheden. Later zal ik nog een aantal noemen die zeer zeker de moeite waard zijn om te onderzoeken. Wat biedt bijvoorbeeld Google Drive?

Ten eerste is het nodig om een Google account aan te maken. Na het inloggen, is het mogelijk om in de balk bovenaan het browserscherm “Google Drive” te kiezen. In het scherm dat daarna wordt geopend, kan de gebruiker teksten schrijven, een spreadsheet maken, presentatie maken, enz. De bestanden die worden aangemaakt, worden op “internet” opgeslagen.  Deze bestanden kunnen op verschillende manieren worden gedeeld. Ten eerste kan iedereen op het zelfde account inloggen en de bestanden bewerken. Daarnaast kunnen bestanden gedeeld worden tussen verschillende gebruikers (met verschillende accounts). Dat is handig als door verschillende mensen op afstand aan hetzelfde bestand gewerkt wordt. Als men tegelijkertijd aan hetzelfde bestand werkt, kan onderling worden ge-chat om af te stemmen. Is dat niet genoeg, dan biedt Skype tegenwoordig de mogelijkheid om door te werken aan een bestand, terwijl Skype in een klein schermpje de persoon met wie gesproken wordt, toont. Zo kan iemand doorpraten en tegelijkertijd doorwerken.

Waarvoor is dit handig? Ten eerste als door meerdere mensen aan hetzelfde bestand wordt gewerkt. Men heeft steeds de laatste versie bij de hand. Ten tweede als teamleden aan een bestand werken, maar niet bij elkaar in de buurt wonen. Iedereen heeft toegang tot dezelfde gegevens. Ter derde, als een team veel op reis is, kunnen alle leden via internet altijd bij de bestanden, waar men zich ook bevindt. Tot slot kunnen bestanden makkelijk worden gedeeld, met name als ze erg groot zijn.

Maakt iemand gebruik van een tekstverwerker die op de eigen computer is geïnstalleerd, dan is het mogelijk om vanuit de tekstverwerker de bestanden in de “cloud” te lezen en op te slaan. Ik maak gebruik van LibreOffice (gratis overigens). In LibreOffice is het mogelijk een extra programmaatje te installeren (add-on) die het mogelijk maakt om de bestanden die ik bewerk op Google Drive op te slaan. Dit kan interessant zijn, omdat de tekstverwerker van Google Drive beperkte mogelijkheden heeft en LibreOffice een volwaardig kantoorpakket is.

De volgende keer meer over andere aanbieders.

Enhanced by Zemanta
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s