Internettoepassingen voor mensen die over de grens werken (1)

Image representing Facebook as depicted in Cru...

Image via CrunchBase

Dik vier jaar werk ik nu buiten Nederland. Om contact te houden met Nederland gebruik ik verschillende internettoepassingen die gratis zijn in gebruik. In deze eerste blogpost een aantal suggesties om op eenvoudige wijze op de hoogte te blijven met een groot aantal mensen die op grote afstand wonen. Voor welke groep schrijf ik deze posts. Niet voor de mensen voor wie sociale media dagelijkse kost is. Deze posts zijn met name bedoeld voor de internetsceptici die eigenlijk het gebruik van internet niet volledig “vertrouwen”.

In de blogposts die volgen iets meer het samenwerking over grote afstand. Ook op dat vlak zijn er genoeg “gratis” mogelijkheden op het internet om het werken te vergemakkelijken.

In deze eerste blogpost iets over het op de hoogte houden van de achterban. Ten eerste maak ik gebruik van sociale media zoals Google+, Facebook, LinkedID en Twitter. Deze zijn al lang geen onbekende toepassingen meer. Facebook en Twitter kennen de meeste gebruikers, maar ook de andere twee hebben een aantal eigenschappen die voor zendingswerkers, zoals ik, interessant zijn.

Op Facebook kunnen eenvoudige korte berichten worden geplaatst of activiteiten worden aangekondigd. Het voordeel is dat deze berichten voor iedereen zijn te lezen. Het bereik is dus groot. Daarnaast is het mogelijk om gericht een bericht, vergelijkbaar aan email,  aan iemand te sturen. Wat is nogal eens hoor is dat mensen niet willen dat iedereen zijn of haar berichtjes leest. Google+ werkt met vriendengroepen, zodat berichten aan een specifieke groep kunnen worden gestuurd. Facebook heeft deze mogelijkheid nu ook ingebouwd.  Dat is interessant als een grote, maar beperkte, groep over iets geïnformeerd moet worden.

Google+ heeft de mogelijheid om met een grotere groep te “video” chatten. Op deze manier kun je makkelijk een vergadering op afstand plannen. Deze mogelijkheid heeft Skype ook, maar daarover later. Hou je het liever op “gewoon” chatten, dan biedt zowel Facebook als Google+ deze mogelijkheid. Chatten wil zeggen die iemand door middel van rechtstreeks contact boodschappen via het toetsenbord verstuurt. De persoon aan de andere kant “van de lijn” kan reageren, de ontvanger krijgt deze boodschap op het scherm. Zo ontstaat een gesprek.

Twitter is voor algemene boodschappen die niet een vertrouwd karakter hebben. Tenminste, zo ervaar ik deze toepassing. Er komen nogal eens wat mensen in het nieuws die te snel en te veel prijsgeven over een onderwerp en daar later op moeten terugkomen. Twitter dus nooit vertrouwelijke informatie of informatie die jezelf of andere in de problemen kunnen brengen.

Let goed op de privacy. Weet wat je wel aan iedereen laat weten en wat niet. In principe kan de hele wereld meekijken, kijk daarom goed op welke manier, wat en aan wie je een bericht stuurt.

Enhanced by Zemanta
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.