Willen we in ons hart niet allemaal meer?

De wereld is economisch in crisis. Europa is in crisis. Volkstammen vragen zich af waar deze crisis vandaan komt, nog meer willen weten hoe we ervan af komen.

Laat ik een gooi naar de oorzaak doen. Ik denk dat een grote oorzaak ligt in de hebzucht van veel mensen in de westerse wereld. We willen alles graag en zo goedkoop mogelijk en we willen zo veel mogelijk.

Twee voorbeelden:

  1. Dat doet zich voor bij ons allemaal. We willen allemaal een i(pod/pad/phone), of is het toch een Samsung Galaxy. Of onze Levis of Nike nu uit China, Bangladesh of India komt, dat doet er niet toe, we willen het allemaal goedkoop (ik kan er nog legio andere voorbeelden noemen). Ik hoorde deze week enkele plunderaars in Londen zeggen dat ze de spullen die ze hadden gestolen nodig hadden om te overleven, ze hadden het toen o.a. over plasma-tv´s.
  2. De finaciële wereld drijft op het maximaliseren van de winst en om de vooruitgang. Op de beurs gaat het de laatste tijd vooral om de korte termijn winst en de indeci van beursen fluctureert op grillen van het irrationele gevoelens. Hash-funds drijven op dit principe: winst maken. Ook banken hebben in het verleden zich alleen maar gericht op nog meer Euro´s en Dollars.

Deze hebzucht doet zich op allerlei niveau´s voor in de samenleving. Zoveel bij mensen die de maatschappij proberen te sturen en aan wie macht is toevertrouwd als de gewone man in de straat.

Jezus zei al dat geld een macht is dit je in de greep kan houden: “Hoe moeilijk kunnen zij, die geld hebben, in het Koninkrijk Gods ingaan”  (Lukas 18:24). Zou het zo kunnen zijn dat welvaart de secularisatie bevordert?

Paulus zegt zelf dat geld de oorzaak is van al het kwaad om hem heen: “Want de wortel van alle kwaad is de geldzucht. Door daarnaar te haken zijn sommigen van het geloof afgedwaald en hebben zich met vele smarten doorboord” (1 Timotheüs 6:10).

Dat geldt met name wanneer geld niet meer een middel is om te betalen maar een doel is om na te volgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s