Indignados – de verontwaardigden

imageBijna de helft van de mensen rond de 35 is werkloos in Spanje. Laat dat even op je inwerken. Tijdens mijn HTS tijd vroeg een medestudent tijdens een bedrijven-presentatie aan een vertegenwoordiger van een bedrijf of hij met zijn 26 jaar te oud was om een carrière op te bouwen. Vergelijk de achtergrond van deze vraag even met het toekomstbeeld dat heel veel jonge mensen hebben in Spanje. Zij  zijn niet bezig met carrière mogelijheden, maar zijn dagelijks gedwongen mentaal én fysiek te overleven. Sommigen trekken weer bij paps en mans in omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. De regering probeert het tij te keren door bezuiningen en nieuwe projecten te lanceren. Het levert tot nu tot geen extra werkgelegenheid op. Bedrijven nemen geen extra mensen aan. In het parlement levert dat tussen polieke partijen over en weer verwijten op die mij het voorhoofd doen fronsen.

Begrijpelijk is dan ook wat er nu gebeurd, want er is niets te verliezen. In veel grote steden komen grote groepen met name jonge mensen samen op pleinen om uiting te geven aan hun verontwaardiging. Er wordt al gesproken van “the Spanish revolution”. In die zin lijkt het op wat er gebeurd is in de arabische wereld, zij het dat de reden verschilt. Via sociale media roepen jonge mensen elkaar op om dagen, weken door te brengen op pleinen in Madrid, Barcelona, Sevilla en ook in Granada. Ze hebben toch niets anders te doen, en dat is de harde realiteit. Deze maand worden op gemeentelijk niveau nieuwe bestuurders gekozen. Hopen ze daar op het plein dat door deze acties er een verandering op gang komt?  Dat is op korte termijn helaas niet te verwachten. Granada bijvoorbeeld heeft niet veel grote bedrijven waar veel mensen werken. De lokale economie drijft op bedrijfjes van 3-4 mensen zoals loodgieters, bouwvakkers, hoveniers, enz. Deze bedrijfjes vallen met bosjes om nu de economie in zijn als zijn voegen kraakt. In ons dorp staat sinds twee jaar een groot winkelcentrum. Er sluiten nu veel winkels en eetgelegenheden.

In de peilingen verliest de regerende partij enorm veel stemmen. Ik denk niet dat een wisseling van de wacht op het lokale vlak op de korte termijn de sitiuatie zal veranderen. Daarom is de verontwaardiging meer dan begrijpelijk.

Advertenties

2 reacties op ‘Indignados – de verontwaardigden

 1. Nou Haije,

  Met alle respect voor die spanjolen. maar ze hebben het er zelf na gemaakt. Dus graag ophouden met demonsteren en aan de slag met de geit.
  werken dat doen die gastarbeidersin de fruitteelt ook.
  En ik kan niet wachten tot die links partij van ”schoenmaker” verdwenen is. Het word wij voor een realitisch regering in Spanje.

  groet en tot over een week

  Jaco

  • Hallo Jaco,

   Interessante gedachte, maar ik hoop toch niet dat je bedoelt dat alle Spanjaarden ¨schuld¨ hebben aan wat er nu gebeurd. Ik denk dat er een grote inschattingsfout is gemaakt toen Spanje lid werd van de EU, daar plukken ze nu de vruchten van. Er was toen alles mogelijk, totdat het geld op was. Dat was overigens onder zowel rechts als links het geval. Dus het ligt niet alleen aan de huidige linkse regering, hoewel huidig centraal-rechts dat graag aan iedereen wil laten weten. Wanneer alle werklozen olijven gaan plukken is er nog niet voldoende werk. In Granada lopen onnoemlijk veel universitair geschoolden rond die in de keuken staan van een restaurant of ober zijn. Ik ken iemand die stad en land afloopt om werk te vinden. Daarbij komt nog dat de sociale voorzieningen beperkt zijn.

   Ben benieuwd wat volgens jouw een realistische regering is.

   Tot volgende week,
   Haije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s