De kerk in 2011 (6)

In de laatste post haalde ik de nadruk op het Koninkrijk van God aan. Vanuit dat vertrekpunt kijk ik naar de kerk als geheel. De nadruk op het Koninkrijk van God benadert de kerk vanuit de verticale relatie en steekt daarna  in op het horizontale vlak. Kortweg en simpel: het begin van de kerk ligt bij God en wij mogen daar in de praktijk vorm aan geven. Daarmee zeggen we ook direct dat de toekomst van de kerk in Gods handen ligt en dat de kerk niet maakbaar is.

Vanuit dit hoopvol uitzicht naar de pessimistische blik van drie theologen. De laatste tijd zijn er in en buiten Nederland verschillende mensen geweest die de kerk weinig hoop geven. Lees de bijdragen van Willem Maarten Dekker en de bijval van Stefan Paas in het Nederlands Dagblad met betrekking tot Nederland:

Van zijn bijdrage (Dekker, HB)  zijn met gemak een reeks prikkelende oneliners te maken: ‘Het ergste moet nog komen’, ‘Het is nu niet de tijd voor nieuwe groeiplannen. Het is de tijd om de kleren te scheuren, as op het hoofd te strooien en klaagliederen te zingen’, ‘Waar ik me het allermeeste zorgen over maak, is de innerlijke uitholling van het geloof van degenen die nog wel de kerkbanken vullen’.

Er is veel reden het betoog van Dekker niet gemakkelijk terzijde te schuiven. Grote delen van de kerk in Nederland staan op instorten, als God het niet verhoedt. Niet alleen door de massale uittocht die er inmiddels is geweest, maar ook door de ‘ontstellende oppervlakkigheid van talloze kerkleden – juist op die plekken waar ze samenklonteren’. Daarin viel kerkplanter en missioloog Stefan Paas Dekker bij. Goed beschouwd is dat veel ernstiger dan dat we ‘minstens aan het sterfbed van de meer dan duizend jaar oude christelijke cultuur van het Westen’ zitten, zoals Paas stelde. De toon van de bijeenkomst was somber. Het verslag in deze krant sprak van het ‘begraven van de kerk als een terugkerend refrein’.

Dekker sprak voor de Confessionele Vereniging in de Protestantse Kerk. Gelden zijn woorden ook voor de evangelische beweging in Nederland?

We kunnen van Dekker leren dat ook binnen de evanglische beweging het nodig is om te reflecteren op dat wat er gebeurt en is gebeurd. Dat is op zich een goede zaak. Vanuit de inkeer komt er een moment om gesterkt verder te kunnen. Moet de evangelische beweging in zak en as gaan zitten zoals door hem voor de PKN wordt voorgesteld? Volgens mij hangt dat af van wat de inzet is van het in “zak en as” zitten. Voor Dekker is dat de abominabele toestand van het geloofsleven van de mensen in de kerk zitten die hij mag dienen. Kan er een oorzaak worden aangeven van deze erbarmelijk toestand van de Godsvrucht? En staat het geloofsleven van de gemiddelde evangelisch gelovige er ook zo bij?

Vader Wim Dekker van de IZB  zegt het later in het Nederlands Dagblad nog een keer, nu met een andere inzet:

‘De crisis van het christelijk geloof brengt een vervagend godsbegrip. God is liefde, zeggen mensen, maar ze laten Hem geen rol spelen in hun dagelijks leven. Mensen tobben met relaties en seksualiteit, zijn verlegen met ziekte en overlijden, maar weten deze zaken niet meer te verbinden met Gods handelen.

Voor Dekker hoeven al die toeterts en bellen niet in de kerk en moet het “heilshandelen van God”  weer terug in de preek. Het gaat hem om Gods werk door het Woord, zegt hij later in hetzelfde interview. De preek moet gedegen uitgewerkt worden. Ik neem aan dat hij dan ook verwacht dat daardoor de mensen God meer en meer een rol in het leven laten spelen (ik laat even onverlet dat het grootste gros van de mensen op maandag in onze beeldcultuur niet meer weet wat er op zondag is gezegd, jongeren zowel als ouderen).

Nogamaals: Wat leren we hiervan voor de evangelische beweging? Ik denk de vanuit de nadruk op het Koninkrijk van God we van Dekker kunnen leren dat een dieper besef van de Koning zelf van belang is. De evangelische beweging staat erom bekend dat ze dichtbij mensen wil staan. Meer en meer moet in deze tijd dan verbonden worden met een diep besef van wie God is en hoe Hij werkt in harten en de wereld. Reflectie op de diepte van het geloofsleven is noodzakelijk.

Ten slotte zijn de onderwerpen die Dekker noemt in bovenstaand citaat binnen de evangelische beweging aan de orde gekomen. Het gaat in de preken vaak om de bijbelse en toegpaste boodschap.  Maar het spreken hierover met andere gelovigen in de context van geloof in een levende God garandeert niet een levende kerk.

De volgende keer meer over hoe dit uitwerkt in een kerk voor 2011.

Advertenties

Een reactie op “De kerk in 2011 (6)

 1. Beste Haije,

  Interessante serie die je stapje voor stapje aan het publiceren bent. Ik onderschrijf je voorlopige conclusie van harte. Ik denk dat juist de focus op het beter leren kennen van God (en dan ‘van hartswege’) het hardst nodig is van allemaal en dat het juist daaraan ontbreekt in de volle breedte van de kerk die Christus naam draagt.

  Wat mij als werker in dit uur vooral ook zorgen baart (en misschien nog wel meer, eerlijk gezegd) is de wijze waarop de seminaries, besturen van kerkordes en commissies (jaja, ook bij ons) en andere landelijke leiders denken de oplossing gevonden te hebben in het vermeerderen van kennis onder de werkers en toekomstige werkers. Juist daarin zit in mijn ogen het probleem niet. Het zit een stuk lager als het hoofd, namelijk in het hart. Het probleem zit hem in het (niet meer) kennen, en leven vanuit overgave.

  Juist de kenmerken van een discipel die van harte (en door het hart) van Jezus leren wil en zijn of haar leven naar zijn geboden inrichten wil.

  In navolging van Tozer zoek ik al struikelend naar ‘the fellowship of the burning heart..’, omdat ik geloof dat daar de oplossing te vinden is.

  Alliance all the way. 😉

  Hartelijke broedergroet,
  Rocco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.