De kerk in 2011 (5)

We zien de afgelopen jaren bewegingen en tegenbewegingen. Als we dat Hegeliaans zouden benaderen zou er een synthese moeten ontstaan die ons verder zou moeten helpen. Maar hebben we als evangelische gemeenten de afgelopen jaar geleerd van wat er aan het einde van de 20ste eeuw en begin 21ste eeuw is gebeurd?

Ten eerste, zijn de evangelische gemeenten er de afgelopen twee decennia op vooruit gegaan? Zijn de evangelisatie inspanningen geslaagd? Dat hangt af van de het vertrekpunt. Sommige kerkleiders zullen nadruk leggen op kerkgroei en bevestigend antwoorden: hun kerk is gegroeid. Helaas moet ik zeggen dat het doel “ongelovigen maken tot volgelingen van Christus” niet geheel is gelukt. Groei in een kerk ging vaak ten koste van een andere kerk. Dat zeg ik met spijt. Marc Volgers concludeert aan het einde van zijn onderzoek naar mega gemeenten in Nederland:

Uit de cijfers blijkt dat de gemeenten veel leden zien overkomen uit andere gemeenten. Gemiddeld komt ongeveer een derde uit gereformeerde kerken en ongeveer een zesde uit evangelische kerken. De leden van gereformeerde kerken waren vaker randkerkelijk. In sommige gevallen bestaat groei voor een groter deel uit onkerkelijken. Er is dus voor een deel sprake van ‘circulation of saints’  …  Er is verlegenheid met de groei door leden uit andere gemeenten. Ze bieden iets aan wat aantrekkelijk is, waar
behoefte aan is en wat niet door alle kerken geboden wordt (Marc Volgers, Grote gemeenten in een klein land, p59vv).

Ten tweede, sommigen zullen nadruk leggen op geloofsgroei en zeggen dat de gemeenteleden dichter bij God zijn gekomen in de afgelopen jaren. Wanneer we dit zouden afzetten op het aantal actieve gemeenteleden die de groei van het Koninkrijk voorop stellen, moet ik concluderen dat de 20/80 regel nog steeds van toepassing is. Dat is niet veranderd ten opzichte van 20 jaar geleden. Op Gemeentestichting.nl staat over deze regel:

Wel eens gehoord van de 20/80-regel? Dat is wanneer 20 procent van de mensen in een gemeente 80 procent van het werk doet. Wie bij de 20 procent horen is eenvoudig te bepalen. Dat zijn degenen die de gemeente ‘dragen’, de werkers, de toegewijden, kortom de ‘ruggengraat’.

Wat is het grote groei- en/of leerpunt van de afgelopen jaren?

Ik denk ten eerste dat er, terugkijkend op de afgelopen jaren, nu mensen opstaan die erkennen dat het de afgelopen jaren met alle kerkelijke inspanningen niet is gelukt. Dat is een harde, maar eerlijke conclusie.

Ik hoor meer de nadruk op de Missio Dei: de kerk in deze maatschappij is in de eerste plaats het werk van God. De kerk is niet afhankelijk van menselijke inspanningen binnen de kerk, maar zal zich moeten richten op Gods Geest die werkt buiten de kerk. Alle inspanningen hebben zich gericht op het “verbeteren”  van de kerk, terwijl men vergat dat het niet ging om de kerk, maar om het koninkrijk van God. Het Koninkrijk van God omvat meer dan de kerk alleen. We zien deze nieuwe inzichten terug bij jongen mensen van onder andere het Emerging Netwerk. De nieuwe kerkvormen die door hen worden uitgewerkt en uitgeprobeerd, kunnen een hulp zijn voor de hele kerk.

In het volgende deel het slot met aandacht voor holistische ecclesiologie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.