De kerk in 2011 (4)

In de jaren 90 komt een parallelle stroming op die tot op vandaag haar invloed laat gelden. Zij benaderen de godsdienstige situatie in Nederland negatief. Het kent drie verschillende varianten.

  • Ten eerste variant of groep mensen die reageert op de tijdgeest gaat op zoek gaat naar een opwekking in Nederland. Deze groep heeft met name een charismatische achtergroep en zoekt in het donkere seculiere Nederland naar het positieve van een ontwaken. Kerygma komt met materiaal over opwekking en gebed. In de liedbundel van Opwekking verschijnen liederen over een “keer in de ons land”. Voorbeelden  daarvan Opwekking 522 en 552. Ook andere charismatische organisaties benadrukken een innerlijk inkeer zodat de opwekking komt. Tot op dit moment zijn er charismatische profeten die het grote ontwaken voorspellen in Nederland (wat nog niet is gebeurd).
  • Een tweede groep was meer negatief ingesteld. Zij benadrukten de ontkerkelijking in Nederland. Er verschijnen boeken over Godsverduistering. Bijvoorbeeld :  (1) “Godsverlichting -De evocatie van de verduisterde God – een weg tot spiritualiteit en gemeenteopbouw, door Willem Ouweneel, (2) Antwoord op de Godsverduistering, door Dr. W Aalders.
  • De laatste groep reageert op de volgens hen theologische verwatering die optreedt binnen kerken die de methodes van Warren en Hybels implementeren. Een eerste groep onderzoekt de theologie van de Puriteinen en schrijven daar artikelen over. De George Whitefield Stichting is hier een exponent van. Het boek Opwekking van Drs. W. van Vlastuin verkoopt ook goed in evangelische kring. Een andere bezorgde groep komt samen in het tijdschrift de Oogst en de website Habakuk.nu, beide van het Heil des Volks. Ook hier artikelen tegen de volgens hen aanwezige verwereldlijking in de evangelische kerken. Een andere “profeet”  is Ab Geelhoed, die zich te weer stelt tegen alles wat niet binnen de eigen evangelische beweging valt of past.

De activiteiten binnen de evangelische beweging brachten niet dat wat men ervan verwachtte. De tijdgeest zat niet mee. Daarom is er in eerste instantie een ontwaken nodig van binnenuit.  Helaas is dat nog steeds niet het geval. Velen vanuit Puriteinse hoek baden mee met Jesaja 64 (NBG):

1 Och, dat Gij de hemel scheurdet, dat Gij nederdaaldet, dat voor uw aangezicht de bergen wankelden,
2  zoals vuur rijshout in vlam zet, zoals vuur water doet overkoken; om uw tegenstanders uw naam te doen kennen, zodat de volken voor uw aangezicht sidderen,
3  daar Gij geduchte daden verricht, die wij niet verwachtten; dat Gij nederdaaldet, zodat de bergen voor uw aangezicht wankelden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.