De kerk in 2011 (3)

Kerk in Uitvoering

In de tweede helft van de jaren 90 zien we een verandering. Er komt meer aandacht voor gemeenteopbouw. De missionaire activiteiten in begin jaren ´90 hadden niet het gewenste resultaat opgeleverd en men vraagt zich af of de kerk op een andere wijze georganiseerd moet worden onder het mom: ¨Hoe krijgen we een gezonde gemeente?”. Blijkbaar ervoer men dat de kerk ziek was.

Bill Hybels vliegt een groot aantal keren de grote plas over om hartstochtelijke te spreken over de nieuw-testamentische gemeente waar we naar terug moesten. De gemeente moet meer gericht zijn op de zoeker. Om die zoeker een gelegenheid te geven het evangelie te ontdekken, moet de gemeente intern anders worden ingericht.  Op grote schaal gaan gemeenten “seeker-services” organiseren. Willow Creek Nederland krijgt vorm. Het blijft daar niet bij. Verschillende gemeentegoeroes komen met verschillende aanpakken. Rick Warren wordt populair met zijn vijf doelen. Purpose Driven Nederland organiseert conferenties. Christian Schwartz komt met de Natuurlijke gemeente ontwikkeling. Een groot aantal gemeenten vult de test is en ontdekt aan welk kwaliteitskenmerk,  oftewel “de minimum factor”, gewerkt moet worden. Men maakt reclame met het feit dat de test wetenschappelijk is onderbouwd.

De PKN wordt ook beïnvloed door deze stromingen. Het Evangelisch Werkverband ontstaat en zorgt voor meer Opwekkingsliederen in diensten en er komt aandacht voor kleine groepen. In verschillende kerken zorgt dit voor nieuw (geestelijke) leven, meestal onder invloed van “evangelische” dominees.

Nederland kent ook zijn gemeenteopbouw goeroe. Het boek van Bram Krol “Gemeentegroei compleet” ziet ook het licht, maar verkoopt minder goed dan Hybels, Warren of Schwartz. Wat van buiten komt, is vaak beter, lijkt het. Krol benadrukt “ook” het belang van een goede theologie. Maar dat onderwerp haalt de evangelische publieke opinie helaas niet.

De EA gaf een Kerk in Uitvoering map uit, met allerlei ideeën voor de gemeenteopbouw. Deze map is nu niet meer te verkrijgen. Ook stootte men de “Natuurlijke gemeente ontwikkeling”-tak in 2007 af. Dit lijkt mij veelzeggend.

Kenmerkend voor de drie opbouw methoden van Hybels, Warren en Schwartz is dat het pragmatisch, maakbaar en theologisch dun is (overigens heb ik veel geleerd van Hybels en bijna al zijn boeken gelezen, maar dat verandert mijn constatering niet). Hybels wil terug naar de NT-ische gemeente, maar die zag er geheel anders uit dan de gemeente in een suburb van Chicago (die ik eind 2003 bezocht). Warren bouwt zijn ideeën op twee Bijbelteksten, ook niet een brede basis. Schwartz heeft vooral een sociologisch fundament, ook al zegt men dat het “vanzelf”  principe ontleent is aan de Bijbel. Van alle drie blijkt dat na een periode van relatief grote aandacht, deze wegebt bij het grote evangelische publiek. De vraag die opkomt is deze: waarom kan de aandacht niet vastgehouden worden, terwijl de kerken in de VS (Hybels, Warren) “succes” hebben? Wat is er in Nederland aan de hand? Wat is er blijven hangen van deze methodes?

Advertenties

2 reacties op ‘De kerk in 2011 (3)

  1. Hallo Freek,

    Er komen inderdaad nog 1 of 2 delen. Ik vraag me af hoe je kan verklaren dat kerkelijk Nederland volgens mij in een redelijk dip zit en dat de mensen met nieuwe ideeën daar maar niet doorheen kunnen komen.

    Groeten,
    Haije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s