De kerk in 2011 (2)

Begin en midden jaren 90 stond kerkelijk in het teken van het organiseren van grote activiteiten. Evangelisatie vond in grote zalen plaats en werd vaak door parakerkelijke organisaties. Voorbeelden daarvan zijn:

  1. Klas2000 (1996) met de daarbij horende CD Heavely Quality (een CD met gospel, aan elkaar gepraat door Evert ten Ham).
  2. De wereldwijd per video uitgezonden toespraken van Billy Graham (1996) vanuit Puerto Rico.
  3. De Europese conferentie en evangelisatieactie “Love Europe” (begonnen in 1989). Duizenden jongeren kwamen bij elkaar in een conferentiecentrum om na een week instructie uit te vliegen over heel Europa.
  4. Agapé organiseerde landelijke “Let´s go”-acties, meestal in samenwerking met plaatselijke kerken.

Naast evangelisatieactie waren er nog meer bijeenkomsten van grote groepen mensen. Nederland maakte in deze tijd kennis met de derde charismatische golf onder leiding van John Wimber. De Toronto Blessing bleek de eenheid in veel kerken onder druk te zetten en was in veel gevallen geen zegen. Verschillende charismatische sprekers volgen John Wimber op en dwingen tot stellingname.

De EO jongerendag werd een begrip en een jaarlijks terugkerend uitje voor christelijke jongeren. De stadions werden groter, de artiesten waren grote namen in de christelijk muziek en de EO werd meer en meer geaccepteerd.

In de tweede helft van de 90er jaren vindt er een ommekeer plaats. De aandacht voor “massa” evangelisatie/bijeenkomsten maken plaats voor gemeenteopbouw. Meer daarover in deel 3.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s