Trouwen maakt gelukkig(er)

Catrin Finkenhauer (sociaal psycholoog van de VU) ondervroeg 200 stellen over hun relatie. Ze komt met een aantal opmerkelijke en ook weer voor de hand liggende conclusies. Hier komen ze:

 1. Vind iemand die op je lijkt. Finkenauer zegt: “We hebben behoefte aan veiligheid. Dan is het een voordeel als iemand jouw wereld kent en naar dezelfde dingen streeft”.
 2. Accepteer de verschillen. Hoe meer iemand de ander wil veranderen, hoe ongelukkiger hij of zij wordt. Dat wist toch iedereen?
 3. Buit verschillen uit. Je kunt eigenschappen bij elkaar afkijken. Is het niet zo dat partners na verloop van tijd niet meer op elkaar gaan lijken?
 4. Beeldhouw je partner. Finkenauwer zegt: “Elkaar aanmoedigen om bestaande, maar nog niet ontplooide capaciteiten te benutten is goed voor de relatie.”
 5. Vertrouw elkaar. Als je iets geheimhoudt, zeg je impliciet: “Ik vertrouw je niet genoeg”. Uit het onderzoek blijkt dat hoe langer deelnemers scoorden op vertrouwen, hoe meer ze de neiging ze hadden om te spioneren.
 6. Beheers je. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die zich goed kunnen beheersen veel minder oog hebben voor aantrekkelijke alternatieve partners!
 7. Ga niet vreemd. Finkenauer zegt: De meeste mensen zeggen dat ze vreemdgaan van hun partner nooit zouden kunnen vergeven. Uiteindelijk komt het toch vaak goed, bijvoorbeeld doordat de ander oprecht berouw toont.” Het vertrouwen loopt bij vreemdgaan wel een ernstige deuk op. Opvallend: hier geen moreel antwoord.
 8. Wees dankbaar. Als je je dankbaar voelt, dat is het een teken dat je relatie goed is en dat je er wat voor moet doen om het in stand te houden. Hier passen volgens mij bijvoorbeeld de 5 Talen van de Liefde van Gary Chapman. Maar dat voeg ik hier in en het is geheel niet wetenschappelijk.
 9. Elkaar goed kennen hoeft niet. Het gaat erom dat je denkt dat je de ander kent. Ook als je zwakheden weet van elkaar, maakt dat je niet minder gelukkig. Finkenauer: “Mensen willen vooral dat hun partner de wereld ziet zoals zijzelf.” Daarmee wordt je partner voorspelbaar, voegt ze er aan toen. Kom je erachter dat je je partner toch niet zo goed kende als je dacht, breng dan overeenkomsten en verschillen in kaart, luister naar elkaar en wees bereid om compromissen te sluiten en oplossingen te bedenken.
 10. Bewonder elkaar een beetje. Als je elkaar bewondert is je relatie beter. Maar teveel is ook niet goed. Een beetje trots zijn mag wel.
 11. Bepaal samen wat goede seks is. “Seks is één vorm van contact, maar wel de meest intieme.” Erover praten geeft meer begrip en gevoelens van verlangen.
 12. Krijg kinderen, of niet. Meestal geeft het hebben van kinderen geluk. Maar het geeft ook stress en verantwoordelijkheid. Het betekent offers brengen. Ik vraag me dan af: wat is je vertrekpunt en waarom wil je kinderen? En nog meer, waarom is het een offer?

Meer weten? De resultaten van onderzoek kun je hier vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.