Gemeentestichting vanuit een netwerkgedachte

Neil Cole sticht gemeenten volgens het “organic church” model. Volgens Cole is het geen model, want iedereen kan zijn principes op een eigen wijze toepassen zonder dat het een vast omlijnd kader wordt.

Ik las het nieuwste boek van Cole: Church 3.0. Wat mij opviel is dat Cole netwerk ideeën verwerkt bij het starten van gemeenten (hoofdstuk 5). Daarmee is het interessant om te lezen.  Hij hanteert onder andere deze principes:

  1. Elke gemeente bestuurt zichzelf en staat geheel op zichzelf. Er is geen organisatie of andere gemeente die er boven staat. Dit is de basis van de netwerk opzet. Als er al sprake is van een organisatie, dan is deze plat of één-dimensionaal.
  2. Relaties met andere gemeentes zijn er op het horizontale vlak. Cole staat radicale decentralisatie voor. Elke gemeente sticht andere gemeenten. Er is sprake van dochtergemeentes, kleinkind-gemeentes, enz. Praktisch gezien kennen gemeente alleen de gemeente waardoor ze gesticht zijn, gemeenten die ze gesticht hebben of soms gemeente één stap verder in de lijn. Op deze wijze ontstaat een netwerk van gelijkwaardige gemeenten. Er is variëteit in relaties tussen gemeentes mogelijk die afhangt van eigen inzichten van gemeenten. Principe kunnen vrij worden toegepast.
  3. Nadruk ligt op vermenigvuldiging. Cole noemt het een “spontaneous multiplication movement” (p85).
  4. Discipelschap gebeurt in groepjes van drie. Groeit de groep dan deelt het groepje in twee groepjes van twee. Men leest de bijbel en bespreekt wat men leest.

Wat neem ik mee uit dit boek? Het is mogelijk om aan te sluiten bij een netwerksamenleving vanuit het perspectief van gemeentestichting. De ecclesiologie komt volgens Cole voort uit de missiologie. Dit levert een radicaal “missional” gedachtegoed op.

Het boek is een aanrader.

Verdere informatie over Neil Cole:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s