Zygmunt Bauman krijgt prijs

Zygmunt Bauman in een begrip in de wereld van de sociologie. Recent kreeg Bauman een Spaanse prestigieuze prijs uit handen van Prins Felipe, de toekomstige troonopvolger in Spanje. Op de site van het Bauman Institute staat het volgende over deze prijs:

The Prince of Asturias Awards is a series of annual prizes given in Spain by the Prince of Asturias Foundation (Fundación Príncipe de Asturias) to individuals, entities and/or organizations from around the world who make notable achievements in the sciences, humanities, or public affairs.

De uitreiking wordt elk jaar “live” verslagen op de Spaanse tv en Bauman, die al aardig op leeftijd is, hield daar ook een kort praatje als reactie op de uitreiking.

Ik denk dat iedereen die in de westerse wereld nadenkt over gemeentestichting een aantal van zijn boeken zou moeten lezen. Ik las voor een afstudeerscriptie de boeken “Liquid Modernity” en “Community”. Vooral Liquid Modernity is een aanrader. Waarom?

  1. Ten eerste, Bauman schetst een beeld van de westerse maatschappij. Hij laat zien op welke manier de maatschappij de afgelopen jaren is veranderd. Zijn opmerking zijn scherp, prikkelend en vernieuwend.
  2. Hij zegt dat de maatschappij licht en vloeibaar is geworden (uit het voorwoord van Liquid Modernity). Dit fenomeen zet hij onder andere af tegen emancipatie, individualiteit, tijd/ruimte, werk en gemeenschap. Daardoor laat hij zien dat door de overgang van een “solid” maatschappij naar een “liquid” maatschappij de westerse wereld voor een groot aantal uitdaging komt te staan. Bijvoorbeeld, de mens is een nomade geworden. Hij heeft geen vaste plaats meer. Bauman spreekt dan ook over “travelling light” of “portable … signifies improvement”.

Een paar citaten uit het hoofdstuk over gemeenschap (community):

All communities are postulated; projects rather than realities, something that comes after, not before the individuals choice (Liquid Modernity, p169).

Never was the word “community” used more indiscriminately and emptily than in the decades when communities in sociological sense became hard to find in real life. Men and women look for groups to which they can belong, certainly and forever, in a world in which all else is moving and shifting, in which nothing else is certain (citaat van Eric Hobsbawn in Liquid Modernity, p171)

The future belongs to “archipelagos of islands dotted along the axes of communication” (Liquid Modernity, p 180).

In another place I have discussed the “unholy trinity” of uncertainty, insecurity, unsafety (Liquid Modernity, p181).

Een must-read voor mensen die maatschappelijke tendensen proberen te doorgronden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s