Waarom groeit onze kerk (niet)?

Met grote interesse las ik het artikel van Jaap Ketelaar met bovenstaande titel in IDEA van augustus van dit jaar. In tijden van teruggang in ledental is groei in aantal een belangrijke graadmeter geweest voor het gezond verklaren van een kerk. Of zoals iemand eens zijn: “als je kerk niet groeit, dan is er iets mis”. In het artikel wordt een matrix overgenomen uit de brochure van Airlin J. Rothauge met de titel: “Sizing up a Congregation for New Member Ministry” (de ideeën van Rothauge over kerkgroei zijn hier onder andere te vinden). Jaap Ketelaar neemt uit deze brochure deze matrix over die Rothauges boodschap samenvat:

Er vallen een aantal zaken op bij het bestuderen van deze matrix:

  1. Het diagram laat zien dat alle “types” gemeenten teruggebracht kunnen worden tot vier basisvormen.
  2. Groei wordt specifiek zichtbaar gemaakt door de pijlen te volgen. De volgorde gaat van familie – naar herder -, programma – naar bedrijfsgemeente (overigens kan het ook in omgekeerde volgorde, maar dat komt in bovenstaand diagram niet aan de orde. Jaap Ketelaar laat dit overigens wel zien).
  3. Groei is goed!
  4. Er wordt vanuit gegaan dat organisatie en een voorganger deel zijn of kunnen zijn van een gemeente. Bij een groter wordende gemeente zijn werkers, ik welke vorm dan ook, noodzakelijk voor het besturen van de gemeente. Bij een grote gemeente neemt de bevoegdheid van de leiders toe om beslissingen te nemen.
  5. Het aantal mensen die behoren bij een gemeente bepalen hoe de gemeente gestuurd of geleid moet worden. Het beeld verschuift van organisch naar meer organisatie.

De volgende blogpost mijn eigen reactie op deze matrix.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s