Genieten

Dit is het seizoen van het grote genieten. Vakantie vieren is voor het grote gros ontspannen genieten. Je ziet dit woord weer in grote getale verschijnen op covers van weekbladen en kranten. Waarom die neiging tot genieten? Genieten we dan niet op andere momenten? Kan dat alleen in de vakantie? Wanneer we dit woord vertalen naar het Engels, zullen de meeste woordenboeken komen met het woord ¨enjoy¨. Dit woord is terug te voeren op het Latijnse woord ¨gaudere¨, dat verheugen betekent.

Ik heb me afgevraagd of het Nederlandse  woord ¨genieten¨ ook terug te voeren is op ¨gaudere¨, of verheugen. Ik vraag me af of Nederlanders direct denken aan ¨blij zijn¨ als ze genietend vakantie vieren. Zonder dat hard te kunnen maken, lijkt mij dat genieten iets is dat je overkomt, net zoals dat geldt voor gelukkig worden of zijn. Verheugen is of kan ook een actieve houding zijn. De Nederlandse interpretatie wijkt daarom af van de Engels.

Waarom moeten we dus eigenlijk genieten? Welke drang zit er achter om deze staat van zijn te bereiken? Ik denk dat vakantie vieren in Nederland een vorm van ontspannen is geworden waar alles van afhangt. We werken ons het hele jaar in het zweet en dat moet er in de drie weken die er over blijven ineens genoten worden. We vliegen uit naar zon, zee en strand. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen helemaal niet genieten van vakantie. Vooral gezinnen hebben daar last van. Het is een tijd van stress en ontheemde gevoelens. Genieten is er dan niet bij en je erover geheugen dat je eindelijk niets hoeft, zegt velen helemaal niets. Maar omdat iedereen gaat en je op je werk niet kan zeggen dat je gewoon in je eigen tuin het ge-BBQ-ed, gaan we masaal weg. Op weg naar het grote genieten.

Heb jij genoten van je vrije dagen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s