Wie zei dat het makkelijk is?

In de afgelopen weken heb ik onderzoek gedaan naar evangelische kerken in Granada en omgeving. Meer dan 90% van de kerken behoren tot een Pinksterdenominatie. De andere 10% behoren tot de Baptisten, Adventisten, of hoort niet bij een denominatie. Waarom zijn er zo vele kerken die behoren tot slechts één denominatie?

Eén mogelijk antwoord op deze vraag is de volgende. De meeste Pinkstergemeenten hebben hun oorsprong in Latijns-Amerika. De pinksterbeweging is daar enorm gegroeid en veel van de mensen die naar Spanje komen om werk te vinden, behoren tot deze kerken. Naast de mensen uit Latijs Amerika, zijn de meeste zigeuner-kerken (ook Filadelfia genoemd) zijn pinksterkerken. De muziek in de aanbidding van de zigeuners is levendig, de preken eenvoudig maar aantrekkelijk.

Een ander ding dat me opvalt, is dat de meeste van de gebouwen, die deze kerken het gebruiken voor de eredienst, zich bevinden tussen de Camino de Ronda en de ringweg. Hiervoor moet je iets meer van de plattegrond van Granada. Zonder het in detail uit te leggen, blijken veel kerken op een “kluitje” te zitten.

In het noorden zijn alleen kerken die behoren tot Filadelfia (zigeuners). Dit gebied is het armste deel van de stad. Waarom zijn er niet meer kerken in het noorden van de stad? Jezus praat veel over armoede en mensen die deel uitmaken van een lage sociale klasse. Tot nu toe kan ik geen antwoord op deze vraag. Maar ik neem aan dat in dit gebied meer criminaliteit is en kerk-zijn is in dat gebied niet eenvoudig. Kerken zullen daar heel bewust naar toe moeten gaan om deze groep mensen te bereiken. Wie heeft gezegd dat het makkelijk is om kerk te zijn?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s