Short-term mission

Deze we kreeg ik weer een paar Zending-Nu toegestuurd. Zending-Nu is het huisblad van de EZA. In mei-juni 2009 nummer (ja ik loop een beetje achter) staat short-term mission centraal. Interessant aan dit artikel is dat dergelijke projecten vanuit degene die gaat wordt beschreven. Er is onderzoek gedaan naar de beweegredenen en de ervaringen van de korte-termijn-zendeling. De grootste motivatie is “helpen”, gevolgd door “steentje bijdragen” en “handen uit de mouwen”.  “Evangeliseren” staat op plaats 10. Ik concludeer hieruit dat de praktisch bijdragen met name aanspreekt en dan het liefst in een groep. De meesten zullen anderen ook aanraden dit te doen, terwijl het aantal mensen dat nogmaals gaat in mijn ogen relatief laag is. De meesten zeggen dat hun relatie met God er door wordt versterkt. Dat lijkt mij een positief element. Zelf heb ik ook dergelijke reizen meegemaakt en ik herken wat er wordt gezegd.

Toch vind ik het jammer dat in een dergelijk onderzoek niet aandacht wordt gegeven aan de mensen die worden geholpen.

1. Wat voor gevolgen heeft het voor de doelgroep? Lees onderstaand citaat:

But what about evangelism? Do these trips usually result in people being saved and taking that change back home? “I’ve seen someone show the Jesus film over three nights and a handful of people got saved,” Brummett responded. “And the last night they let a Kuna pastor that preached and thirty five people got saved. He preached to his own people in his own language with his own heart, and that had a tremendous impact.”

Wat kan lokaal gedaan worden en waar zijn mensen van buiten voor nodig? Dat geldt niet alleen voor evangelisatie, zoals hierboven, maar ook voor sociale aandacht.

3. Een kort termijn reis kost in verhouding veel meer dat wat een long-term-zendeling nodig heeft. Is het dan het geld wel wijs besteed? Kan niet beter een aantal long-termers gesteund worden?

4. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal long-term-zendelingen niet toeneemt als veel short-termers een dergelijk reis ondernemen. Het aantal long-termers is aanzienlijk gedaald de laatste jaren.

5. Waar een groep voor een kortere tijd naar een ander land gaan, met name een ontwikkelingsland, wordt het milieu door de brandstof uitstoot extra belast.

Dat gezegd hebbend nog deze blogpost van Andrew Jones. In zijn verdediging van short-term-mission zitten een aantal aardige adviezen.

Misschien is het een idee om een short-time mission groep uit Afrika naar Nederland te halen om te evangeliseren? Dan vindt er een culturele uitwissing plaats en het doet recht aan het feit dat de kerk op het zuidelijk halfrond het meest groeit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s