Kunnen kerken hand aan hand samenwerken?

Het lijkt en is moeilijk voor heel wat kerken in deze wereld om elkaar theologisch de hand te reiken. Het struikelblok is vaak de uitleg van de Bijbel en de benadering daarvan in de kerkelijke setting. Voor evangelische kerken in Spanje is bijna uit de boze om samen te werken met de Rooms Katholieke Kerk. Dat is vanuit sociologisch wel te begrijpen. De Roomse Kerk werd geassocieerd met het Franco tijdperk.

Echter heel veel andere geloofsgemeenschappen blijft samenwerking hangen op theologisch veronderstellingen. Hoe hard zijn deze veronderstellingen en wat zegt dat over degene die dat tot de ultieme waarheid maakt. Dat is onder andere een vraag die John F. Franke zich stelt in “Plurality of Truth”. Wat heb ik uit de boek opgepikt dat behulpzaam is voor de toekomst.

1. God is een pluraal Wezen. God bestaat uit een relatie tussen Vader, Zoon en Geest. De sociale drie-eenheid ligt aan de basis voor de schepping. We zien om ons heen pluraliteit in het geschapene, plant, dier en mens zijn allemaal uniek.

2. In de bijbel zien we pluraliteit aanwezig in bijvoorbeeld de vier evangeliën. Elk van deze schrijvers geeft een ander beeld van het leven van Jezus. Het beeld dat de schrijver had van Jezus is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden en doelgroep.

3. De bijbel is geschreven door mensen in een specifieke cultuur en dat heeft tot gevolg dat culturele tendenzen in de bijbel aanwezig zijn. Paulus gebruikt culturele vormen, in andere situaties kan zelfs niet om de cultuur heen worden gegaan (bijvoorbeeld Boaz/Ruth).

4. Theologiseren in het heden gebeurt in een culturele context. Hermeneutisch sleutels zijn afhankelijk van de tijd waarin ze worden toegepast. De Amerikaanse orthodoxie uit de 19de eeuw heeft een geheel andere benadering dan de theologie die heden ten dage uit Afrika komt. Moet er gekozen worden tussen beide?

5. Theologische modellen kunnen elkaar verstrekken, zodat er een theologisch palet ontstaat dat de kerk als geheel kan dienen. Kan alles dan maar? Nee, elke theologische uitspraak moet op haar merites worden beoordeeld. Maar wel steeds in het gesprek tussen verschillende deelnemers. Sommige modellen verdwijnen soms ongemerkt (voorbeeld: de Darbistische eindtijdstheologie krijgt steeds minder draagvlak in de evangelische wereld in Nederland). Het internet is een uitstekend middel om dit theologisch gesprek te voeren. Het is jammer dat veel theologen in Nederland het internet nog niet hebben gevonden. Wie kent er een theoloog die doceert aan een universiteit in Nederland en die blogt? Tot nu toe nog niemand gevonden, maar is sta open voor de eerste suggestie.

Wat zegt dat nu over het theologisch samenleven? Voor mij betekent het minder het oordeel zoeken maar meer het gesprek. Het betekent openstaan voor wat een ander wil zeggen en minder de theologische uitspraak in een hokje plaatsen. Dit laatste is al vaak genoeg gebeurt.

Advertenties

2 reacties op ‘Kunnen kerken hand aan hand samenwerken?

  1. Hallo Jelmer,

    Dank je voor je reactie. Nu nog hopen dat hij ook iets meer inhoudelijk schrijft en iets vaker 😉 Nog steeds niet veel anderen gevonden in het Nederlandse taalgebied.

    Haije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.