Bezoekje aan Madrid

Dit weekend zijn we naar Madrid geweest. Dat is op zich niet zo wereldschokkend. Wel aardig om te vermelden is dat we op zondag drie verschillende kerken hebben bezocht. Al deze kerken behoren tot de C&MA, de organisatie waaronder wij gemeente-stichtend werk doen.

Alle drie kerken hadden een andere en duidelijke achtergrond: een Chinese, een Ecuadoraanse en een Colombiaanse.  Dat heeft duidelijk gevolgen voor de wijze waarop men kerk is. De chinese heeft een rustige dienst, een lange prediking en zingt liederen vanaf CD. De Ecuadoriaanse kerk zingt klassieke liederen, maar zet wel een stevige aanbiddingsdeel neer. De Colombiaanse kerk kerk is duidelijk beïnvloed door het pentacostalisme uit Latijns Amerika en heeft een dynamische voorganger die veel activiteiten opzet.

Mij vielen verschillende zaken op:

1. Kerken die vanuit hetzelfde kerkverband ontstaan, kunnen zich in verschillenden contexten anders worden vormgegeven. Dit is het doel van de inculturatie.

2. Het is mogelijk om geheel verschillende invulling te geven aan kerk-zijn en toch binnen hetzelfde kerkverband te functioneren. Dat is niet altijd makkelijk als er ook samengewerkt moet worden, maar het blijkt mogelijk. Dit is ook één van de sterke punten van de RK-kerk. Er bevinden zich een groot aantal stromingen en toch vallen ze onder dezelfde kerk. Reformatorische kerken in Nederland bijvoorbeeld hebben nogal een de neiging om te streven naar een “eenheidsworst”.

3. Kerken die zich richten op een specifieke groep kunnen op een gegeven moment geen andere groepen meer bereiken. In al deze kerken zitten bijvoorbeeld geen autochtone Spanjaarden. Het lijkt erop dat wanneer er een groot deel van de bezoekers van Latijns Amerikaanse achtergrond is, de autochtone bevolking dit als een extra drempel ervaart om de dienst te bezoeken. Dit fenomeen komt overal te wereld voor. Sommige kerken in Nederland lukt het om dit te doorbreken, voorbeeld is ICF.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s