Ágora

agora_peliculaDe film Ágora trekt deze weken miljoenen bezoekers in Spanje (tot op vandaag het ik nog niet kunnen achterhalen of deze film ook in Nederland draait). Het is de duurste Spaanse film ooit gemaakt. De regisseur Amenábar sluit in zekere zin aan bij de religieuze hype met als resultaat films als ¨De Da Vinci Code¨ en ¨Engelen en Demonen¨. Deze drie films hebben als grote overeenkomst dat ze de geschiedenis niet nauwkeurig beschrijven, zodat de groepen die in de film voorkomen, mijns inziens in een verkeerd daglicht worden gesteld.

Waar gaat deze film over?

De film heeft Hypatia, gespeeld door Rachel Weizz als hoofdpersoon. Deze vrouw doceerde filosofie, wiskunde en astronomie In Alexandrië in de vierde eeuw van onze jaartelling. Als filosofe volgde ze de school van o.a. Plotinus. Ze komt aan haar einde door een groep christenen. In de film is te zien dat verschillende religies met elkaar in conflict komen. In de tijd van Hypatia wonen er groepen joden en christenen in Alexandrië en zien we ook de inheems Egyptische religie voorbij komen. Deze drie groepen strijden volgens Abenábar om de macht. Daarnaast verteld de film dat de wetenschap die Hypatia nastreeft wordt tegengestreefd door leider van de christelijke bevolking, wat een tragische einde van Hypatia tot gevolg heeft.

Dzielska onderzocht het leven van Hypatia al eerder en kwam tot een aantal andere conclusie dan dat wat we zien in de film. Ten eerste was Hypatia ongeveer 60 jaar toen ze stierf en niet een jonge vrouw zoals de actrice Rachel Weizz. Ten tweede ging Hypatia vriendschappelijk om met verschillende christenen en verdedigde de religie van Egypte niet. Tim O’Neill verdedigt dat het conflict tussen verschillende groepen, in de film zijn dat christenen, joden en volgelingen van Egyptische religie, een politieke en niet een religieuze oorsprong had. Wanneer deze observaties verwerkt zouden worden in de film, zou de kijker een geheel ander beeld voorgeschoteld krijgen.

Deze film staat niet alleen op de schouders van de geschiedenis van toen, maar ook op de cultuur van nu. Amenábar wil laten zien dat religies met elkaar op de vuist kunnen gaan en dat het christendom daar niet van uitgesloten is (het jodendom ook niet en ik denk elke willekeurige andere religie ook niet). Conflichten tussen religies zijn van alle tijden volgens Amenábar. Ten tweede wil de film zeggen dat religies de ontwikkeling van bijvoorbeeld de wetenschap kunnen tegenhouden. Vergeten wordt wel eens dat het christendom de ontwikkeling van de wetenschap het bevorderd en versneld.

Ben ik tegen het maken van een dergelijke film? Nee. Er is veel ellende in de wereld vanwege religieuze overtuigingen. Ook heeft de kerk vaak afwijkende meningen tegengehouden (denk bijvoorbeeld aan Galilei). Dat mag gezegd worden. Maar wanneer een groep in een onjuist daglicht wordt gesteld op basis van twijfelachtige gegevens, dan is een reactie op z’n plaats. Bij deze.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s