Komt Jezus snel terug? (1)

Het christendom kent een sterke verwachting op Jezus’ terugkomst. De geschiedenis is niet cyclisch, maar lineair. Het heeft een begin en een einde. Jezus zelf leefde in Zijn rondwandelen op aarde in het besef van Zijn terugkomst. Ook bij Paulus komt dit terug.

Nu lijkt het met name bij Paulus op dat hij verwachtte dat Jezus snel terug zou komen. H. Berkhof schrijft bijvoorbeeld:

… door het optreden en door de opstanding van Jezus ontstond in de eerste gemeente een nieuwe volstrekte zekerheid aangaande de toekomst, gepaard met de stellige verwachting dat deze zeer spoedig zal intreden, omdat ze de onmiddellijke consequentie van het leven, de dood en de opstanding van Jezus was. In de synoptische evangeliën is Jezus’ optreden de ouverture van het nabij gekomen Rijk, bij Paulus is het eschaton de consequentie van Jezus’ dood en opstanding; bij beide belichtingen is de toekomst de extrapolatie van het heden (Christelijk geloof, p 545).

Veelal is daarom geconcludeerd dat toen de Parousia uitbleef, het perspectief van Paulus veranderde, of dat de werkelijkheid de wens van Jezus’ komst inhaalde. Hij kwam niet binnen de tijdspanne van Paulus’ leven. Dodd en Bultmann gingen daarom uit van een gerealiseerde eschatologie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.