Waarom volgen mensen een leider

Gallup presenteerde onlangs de resultaten van een onderzoek naar leiderschap in het boek “Strengthts Based Leadership”. Het resultaat levert een nieuwe visie op op leiderschap, maar was voor mij ook een “Aha Erlebnis”. In meer dan 10.000 interviews vroeg men: “Waarom volgen mensen?

Volgens Gallup zijn de vier meest genoemde redenen deze:

  • Vertrouwen
  • Barmhartigheid
  • Stabiliteit
  • Hoop

Details van de studie zijn hier te vinden.

Mensen volgen dus niet als er sprake is van een helder visie, een strak strategisch plan of een vlotte babbel. Mensen zien eerst een persoon die iets uitstraalt.

In het onderzoek staat verder:

As we reviewed the research … we found that more than 85% of respondents selected someone they described as a friend, family member, coworker, teacher, or current manager/immediate supervisor. In the vast majority of cases, the leader who had the most impact was someone very close to the person answering the survey.

Iets om over na te denken als leider. Leiderschap heeft dus alles te maken met naast mensen staan en het bouwen aan een relatie. Opmerkelijk, dat is nu juist wat Jezus ook deed.

Advertenties

2 reacties op ‘Waarom volgen mensen een leider

  1. Hallo JC,

    Ik heb je reactie even op mee in laten werken. Iemand met deze kenmerken kan charisma hebben, maar dat is niet noodzakelijk. Tenminste al je hetzelfde met charisma bedoeld als ik. Waar het hier om gaat is juist niet de vlotte en gespierde taal, maar dichtbij staan. In het document waarin dit uitgelegd wordt, wordt dit verder uitgediept. Dat zie ik charismatische leiders nu juist vaak niet doen. Die leiden gedreven, maar vaak op afstand.

    Haije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.