Ruimte binnen de kerk

Vandaag assisteerde er een praise-groep uit een “Communidad” van de Rooms Katholieke kerk in één van onze samenkomsten. Het is mogelijk binnen de Rooms Katholieke kerk op verschillende manieren je geloof te beleven en toch Katholiek te blijven. In het verleden had je verschillende broederschappen, monnikenorden en kloosters. Deze groep of  “Communidad” van vanochtend zingt Hillsongs, bidt tussen de liederen door, doet de handen in de lucht als lofprijs. Allerlei zaken die niet zouden misstaan in een charismatische- of evangelische gemeente. Bij het zien en beleven van dit alles moest ik even terugdenken aan een kerkplant in Amsterdam door rechterflank-gereformeerden. Een project dat lof verdient. Ook Opwekking en dat soort zaken. Maar op een gegeven moment werd “van boven” duidelijk gemaakt dat de Kerkorde gehandhaafd moest worden.

In het verleden zag je met name de ruimte van geloven binnen de Hervormde Kerk. Van vrijzinnig, midden orthodox, confessioneel tot Bond. Niet elke groep kon met de andere groep door één deur. Maar het was wel allemaal dezelfde kerk. Echter binnen de rechter-flanken van de Kerken is deze ruimte er veel minder. En daar zou je haar toch het meest verwachten. Een openheid om geloofsbeleving te stimuleren en op verschillende wijzen te beleven. Ik zou pleiten voor meer ruimte van geloofsbeleving binnen elk kerkverband. En dan niet zozeer met betrekking tot de muziek, maar ook met betrekking tot het organiseren van samenkomsten op een eigen manier. Geef ruimte en ondersteun die ruimte. Uit verhalen van mensen die ik hoorde, wordt deze ondersteuning ook binnen evangelische gemeenten niet vaak gegeven. (Over ruimte binnen de Katholieke kerk is meer te zeggen, ook in negatieve zin, maar ik laat het hier even bij).

O ja, iemand in onze gespreksgroep vroeg of ze aan de heiligen deden en hoe het zat met Maria. Ja, in die zin waren ze ook Katholiek, Maria en de heiligen horen daar ook bij. Zouden deze enthousiaste mensen, die in het dagelijks leven gaan voor Jezus, mogen spelen in een willekeurige Evangelische gemeente?

Advertenties

2 reacties op ‘Ruimte binnen de kerk

 1. Op je site mis ik in deze context de vraag (in de poll) of we met volgelingen van Christus die lid zijn van de RK kerk zouden moeten samenwerken.
  De mogelijke antwoorden in de poll zijn te zwart/wit en ik kan me in het aanbod aan antwoorden dan ook niet vinden.

  groet,

  Jan

 2. @Jan,

  Ik ben het helemaal eens met je eerste opmerking. De aanzet van de pol is juist zwart/wit om het in deze context even op “scherp” te zetten.

  Maar, ik zal proberen e.e.a. iets meer te verduidelijken. Tijdens deze ontmoeting spraken we na over de kern van het evangelie. Bij mij in het groepje zat iemand van deze zanggroep. Voor hem was het evangelie een weg, iets wat je bijvoorbeeld dagelijks probeert te laten zien aan collega’s (die er in zijn geval niet altijd op zaten te wachten). Voor hem was het duidelijk Jezus die de kern van zijn geloofsbeleving is (deze groep heeft er 5 jaar over gedaan om een eenheid te vormen, omdat niet iedereen in de vriendenkring “zover” was). “Jezus/God” was ook de inhoud van de liederen die ze zongen en de gebeden die tussendoor door hen werden uitgesproken.

  Het lastige in deze context is of het mogelijk te beoordelen of zij volgens de Nederlandse-evangelische-moderne-zwart/wit-beoordeling christen zijn (bijvoorbeeld: hebben ze Jezus in hun hart aangenomen op x uur en y minuten). De mensen van deze zanggroep zullen dat zeker van zichzelf zeggen, waarschijnlijk zonder het juiste tijdstip te noemen. Maar, ik vind dat in de context van deze zanggroep heel moeilijk om überhaupt dat oordeel te vellen. Ik merkte in Nederland dat dat oordeel heel snel wordt gegeven, vooral door mensen die aan de zijlijn staan. Vele evangelischen zullen zeggen dat dat waarschijnlijk te betwijfelen is dat deze mensen werkelijk christen zijn, omdat ze blijven zitten in de Rooms Katholieke kerk, maar dat is speculatie. Of, wanneer je werkelijk christen bent, dan moet je direct de Rooms Katholieke kerk verlaten. De laatste opmerkingen houden mij de laatste tijd bezig. Dat moet natuurlijk ook, wat alles en iedereen is hier Katholiek. Tot nu toe is het een zoektocht naar de hopelijk juiste antwoorden.

  Uit je reactie begrijp ik dat je met een RK zanggroep geen moeite hebt, als ze maar “aantoonbaar” christen zijn.

  Groeten, Haije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.