A christianity worth believing (2)

Paggit komt dus radicaal tot bekering tijdens een toneelstuk dat “Passion Play” heet. Hij noemt dit een verandering met een hoofdletter V. Hij was “aangeraakt”. Na het toneelstuk komt er een man op het podium die uit een boekje leest, vergelijkbaar met de “Four Spiritual Laws” van Campus Crusade for Christ.

He finished the booklet and led us through a prayer meant to turn us into Christians.

Pagitt ervaart dat de inhoud van het boekje in het geheel niet in overeenstemming is met de sfeer en het verhaal dat hij daarvoor op het podium heeft gezien en gehoord. Dat wordt nog versterkt als een paar dagen later iemand komt opdagen die hem komt “disciple”-n. Deze persoon legt het evangelie uit in termen als: essentieel, zekerheid, absoluut. Het gaat volgens hem meer om de feiten, dan om geloof en dan om de gevoelens (het herkenbare treintje uit de jaren 70). Maar de gevoelens kunnen evengoed niet aanwezig zijn. Dit gaat geheel in tegen wat Pagitt heeft ervaren. Het geloof heeft volgens hem alles te maken met de dagelijkse werkelijkheid en dus ook met gevoelens. Dit komen zeker niet achteraan.

Pagitt heeft moeite met de eenheids-geloofs-worst waaraan iedere christen moet voldoen.

I belief that there is a way of living and telling the Christian story that connects with te life and experience of the person living it.

Dat wil zeggen dat er geen eenheidsworst mogelijk is. Pagitt zoek naar dat geloof door de schillen die het christendom bedekken af te pellen om daar mee te komen tot de kern. Hij wil dat wat hij vindt meenemen naar het heden en gebruiken in het leven van nu.

Ik vraag om af of we dat klakkeloos kunnen doen. Mijns inziens kunnen we geen geloofsgeschiedenis overboord gooien. Onze huidige tijd is gevormd door de tijd daarvoor. Juist door daar van te leren kunnen we nieuwe wegen inslaan. Ik ben daarmee meer een voorstander van evolutie dan revolutie.

In de volgende post meer over dat wat Pagitt afpelt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.