A christianity worth believing

a christianity worth believingIk lees op dit moment “A Christianity worth believing” van Doug Pagitt. Pagitt is één van de pioniers van het “emerging” denken in de VS en is voorganger van Solomon’s Porch. Hij is in evangelische kring ook één van de meest omstreden denkers. Volgens velen is hij niet voldoende orthodox (wat dat dan ook moge betekenen). Opvallend is dat hij zichzelf ook zo ziet. Hij zegt dat hij, denkend en sprekend over onderwerpen, steeds de andere kant wil belichten. Hij noemt zichzelf een “contrarian” of “postively oppositional”. Interessante benadering.

Pagitt schrijft een theologische verantwoording die gedragen wordt door zijn eigen biografie. Pagitt komt niet uit een christelijk nest en wordt een discipel van Jezus na een toneelstuk. Dit grijpt hem aan, terwijl hij zelf niet precies begrijpt wat er nu werkelijk is gebeurd.

Het boek behandelt een aantal theologische thema’s, die een sterke contextuele lading hebben. Pagitt wil dat theologie niet boven de massa blijft hangen, maar dat het sterke wortels heeft in het leven van alledag.

Dat hij omstreden is, is omdat hij theologische concepten anders wil verwoorden dan de reguliere conservatieve theologen dat doen. Hij zegt:

Religion is often a tool for preserving a set of beliefs, ideas, and behaviors.

Pagitt zoekt naar creatieve antwoorden:

Christianity is not a faith of conservation and preservation. Is is a faith of creation, participation, movement, and change.

Deze laatste quote maakt het boek interessant. Want op welke wijze wil Pagitt creatief zijn? In de volgende posts behandel ik steeds  een thema uit het boek.

Advertenties

5 reacties op ‘A christianity worth believing

 1. Ik was nooit echt tevreden met Blogger. Dus toch maar de stap gezet naar WordPress. Weet je overigens dat het vrij gemakkelijk is je oude posts over te zetten?

  Groeten aan jouw thuisfront!

 2. Hallo Rocco,

  Ik blog er nog 2 keer over waarschijnlijk. Moet zeggen dat het boek in een later stadium minder wordt.

  We zijn in augustus en eerste 2 weken van september in Nederland, ik geloof dat ik de 2de zondag in september in Gouda preek.

  Groeten,

  Haije

  P.S. al enig idee wat je gaat doen na “Gouda”?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s