Evangelischen en Rooms Katholieken

Regelmatig lees ik in blogs en commentaren op posts de belangstelling voor de Rooms Katholieke liturgie of beleving door met name mensen met een evangelische achtergrond. Daar zijn allerlei redenen voor die ik hier even laat voor wat ze zijn. Mijn belangstelling voor de Rooms Katholieke Kerk is er één vanuit noodzaak. Zo goed als iedereen die ik spreek, is Katholiek. Ik probeer dan ook te begrijpen wat het betekent om Katholiek te zijn in een land dat doordrenkt is met een religieuze cultuur. Spanje is een land met een religieus dualisme. Heel weinig mensen leven kerkelijk mee, maar viert wel de feesten die een sterk religieus karakter hebben, men bezoekt de processsies tijdens Semana Santa (de week voor Pasen) en viert de heiligendagen. Het geloof lijkt als een dualisme tegen over de culturele beleving te staan. Tot nu toe heb ik nog geen meelevende Katholiek gesproken (alleen mensen die er werken).

Voor mij is het van belang te achterhalen op welke wijze de beleving van een evangelicaal, die interesse heeft voor de Rooms Katholieke liturgie of mystiek, afwijkt van of overeenkomsten vertoont met een Rooms Katholiek die vanaf jongs af aan de mis bezoekt. Mocht er iemand wat over kwijt willen, is sta open voor reacties.

Advertenties

7 reacties op ‘Evangelischen en Rooms Katholieken

 1. Ik wil er wel als meelevend rk persoon over meedenken. Laat mij maar weten wat je vragen zijn.

  ACC
  contact via mijn website, klik op de link boven dit bericht.

 2. Hallo Haije,

  Da’s alweer lang geleden he. Toch maar weer eens een kijkje nemen op jouw blog. Alles goed daar?

  Ben zelf als katholiek ‘geboren’. Gedoopt, mijn communie gedaan en zelfs nog mijn vormsel. Op mijn 16de heb ik hier afscheid van genomen. Een goede vriend van me is nog wel (belijdend)katholiek en spreek hem regelmatig over het geloof. De verschillen blijken dan kleiner dan ik dacht.

  Groeten, Sofieke

 3. @Sofieke,

  Veel mensen die katholiek waren en nu bijvoorbeeld evangelisch zijn, zetten zich af tegen hun verleden. Gelukkig zijn er ook een toenemender maten mensen die het verleden waarderen en het zelfs als een onmisbare ervaringen zien. Ik denk dat dat laatste van groot belang is.

  Groeten, Haije

 4. Beste Haije.
  Op dit moment ben ik een boek aan het lezen: Moeijlijk te geloven, van Suzanne van der Schot. Het is een soort korte biografie over de zoektocht naar (katholieke) spiritualiteit in haar gewone bestaan. Suzanne heeft Nederlands gestudeerd, en het boek is mijns inziens heel eerlijk geschreven, en makkelijk weg te lezen.
  groetjes, Petra

 5. De Rooms Katholieke kerk bevat takken van het Christelijk geloof net als het Joodse geloof de stam bevat van het Christelijke geloof.

  Groeten en veel sterkte in Spanje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s