The simple way

De goed heiligman heeft zijn thuisland Spanje weer verlaten en is neergestreken in de Nederige Landen. Vele Pieten kopen menig speelgoedpaleis leeg om er op 5 december kinderhandjes mee te vullen. In 2007 gaf Sint nogal wat uit aan deze consumeerdrang:

Vorig jaar (2006) besteedden de Nederlanders in totaal 760 miljoen euro aan Sinterklaascadeaus, dit jaar (2007) komen de verwachte uitgaven op 820 miljoen, zegt de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland.

Even relativeren: elke Nederlander, jong of oud, gaf voor Sinterklaas iets meer dan €50,– uit. Dat lijkt niet al teveel toch? (ik heb er geen rekening mee gehouden dat kinderen jonger dan plm. 12 jaar niets uitgeven tijdens deze dagen). Een gezin met 2 kinderen geeft dus ongeveer €200,– uit voor Sinterklaas. Veel mensen zullen dit niet kunnen uitgeven, ook in Nederland niet. De gegoede middenklasse zal dus meer uitgeven dat €50,– per persoon.

Consumeren is een drang in de westerse wereld. Nog een voorbeeld. Na “thanksgiving” volgt in de Verenigde Staten “Black Friday”. Na zo’n dag zou je denken dat het “bedanken” van elkaar, en voor sommige God, ook daadwerkelijk meer leidt tot tevredenheid en terughoudendheid. Helaas, niets is minder waar. Bij een Walmart vestiging in de VS werd vorige week vrijdag een employee onder de voet gelopen en overleefde het niet. Een horde consumenten, op zoek naar koopjes, kon niet wachten. Lees hier het relaas en bekijk de bijbehorende video. Zie ook CNN.

In deze onzekere financiële tijden moet de consument geld uitgeven. Dit is volgens de kenners goed voor de economie. Dus krijgen tijdens Sinterklaas veel kindertjes cadeautjes die ze niet nodig hebben en die na een paar dagen weer onder in de kast belanden. Daarom zoeken we naar een origineel cadeau, maar als we dat niet kunnen vinden, kopen we maar wat in de hoop dat het niet te erg tegenvalt.

Er is in de westerse wereld een drang om geld te laten rollen. Het geeft een goed gevoel om met een aantal cadeaus de winkel uit te lopen. Kopen is therapie. En om elke keer hetzelfde kickgevoel te krijgen, moeten we de volgende keer gewoon meer consumeren. Helaas is maar een klein deel van deze aardkloot in staat een dergelijke therapie te volgen.

En zo zullen veel Nederlanders dit jaar om wel meer “consu-meer-ren”. En het merendeel van gelovend Nederland doet er graag aan mee… Want die DVD speler op de slaapkamer is toch wel er handig, toch? En Klaasje mag ook een Playstation, want anders maken de kids zoveel ruzie. En over de kindertjes in Afrika begin ik maar niet.

Overigens, de foto bij deze post is van een wijnfleshouder. Origineel cadeau voor de Sint?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s