Drie maanden of twee weken aan zending ruiken

Na een reactie van missiologische professional en een korte herinnering van mijzelf, nu reflectie op korte termijn zending.

Verschillende zendingsorganisatie bieden korte zendingstrips aan naar het buitenland. Verschillende, met name jonge, mensen uit mijn omgeving hebben een dergelijke reis gemaakt. Wat is het voordeel van een dergelijk ervaring?

  1. De drempel voor een zendingstrip is laag. Het duurt kort en als het niet bevalt, dan is de tijd te overzien. Je kunt dan in een korte tijd iets ontdekken van een andere wereld.
  2. Iemand kan aan zending ruiken, zonder verdere verplichtingen. Een zendingstrip is dan een soort stage.
  3. Een zendingwerker op het “veld” kan iemand uitnodigen voor een kort project. Dat geldt met name voor praktische zaken, bijvoorbeeld het bouwen van een gebouwtje.

Wat is het nadeel van een dergelijke ervaring?

  1. Het betreft vaak jonge mensen met weinig (geestelijke) werkervaring. Ze hebben dan veel begeleiding nodig van een meer ervaren persoon.
  2. De tijd is vaak te kort om thuis te raken in de cultuur. Daar komt bij dat de meeste jonge mensen zich niet voorbereiden, zodat ze niet op de hoogte zijn van de plaatselijke gewoonten. De kans bestaat dat er meer schade wordt aangericht dan dat het tot zegen is. Dat klinkt aangedikt, maar dat is het niet.
  3. Vaak spreekt men de landstaal niet, een goed gesprek met iemand op straat is dan niet mogelijk, terwijl deze zendingstrips vaak bestaan uit straatevangelisatie. Men verwacht dat de meeste mensen Engels spreken. In Nederland is dat wel het geval, maar dat is echt een uitzondering. Hier in Spanje spreekt bijna niemand Engels (hoewel men er hard aan werkt om dat te veranderen).
  4. Veel zending is gebaseerd op relaties, met name in Europa. De korte termijn trip is vaak te kort om een relatie met iemand op te bouwen. Geloofsbeslissingen zijn een proces. De tijd dat mensen massaal Jezus “aanname” in hun hart is voorbij.

Waar zijn dergelijke trips met name geschikt voor. Ten eerste voor praktische zaken. Ik noemde daar al een voorbeeld van. Ten tweede kan een dergelijke trip het plaatselijke geloonfsleven versterken. Ik denk dan aan uitwisselingsactiviteiten tussen gemeenten in verschillende landen. Voor alle andere gevallen zou ik pleiten voor zendingswerk voor de langere termijn. Wat is twee jaar op een mensenleven?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s