Onethisch

Onethisch: een woord dat ik de laatste tijd veel voorbij zie komen. De Grote Donorshow was volgens minister Plasterk onethisch. Typ het woord onethisch in op Google en je krijgt de Donorshow en de reakie van de minister. Hij kon er niets tegen doen, maar blijkbaar had het niet zijn goedkeuring. Van de week hoorde ik het woord opnieuw tijdens een interview. Wat is dat: onethisch? Tijdens mijn opleiding theologie heb ik meerdere colleges ethiek gevolgd. Steeds ging het om dat wat goed en wat niet goed was. Daar hebben veel mensen zich in heden en verleden over gebogen en hun denkbeelden werden tijdens de colleges bestudeerd. Onethisch is niet een vorm of een verlegstuk van onethiek. Het woord bestaat niet eens. Onethiek zou het niet rekening houden met goed en kwaad kunnen zijn. Dat wordt niet met onethisch bedoeld. Onethisch is iets wat blijkbaar niet kan, maar wat wel mag, omdat je er niets tegen kan doen. Dit kan een probleem worden, want wat mag dan wel en wat mag dan niet? Plasterk kon niets doen, omdat de overheid geen invloed mag uitoefenen op de programmering van de plublieke omroep. De EO mag geen bijbelstudies uitzenden, want dat is niet goed voor de kijkcijfers, maar BNN mag wel onethische programma’s uitzenden. Volgens mij moet er een grote discussie opgang komen over ethiek. Is er nog wel sprake van een ethiek in Nederland, of houden we ons alleen maar aan de wet die polderend tot stand kwam? Ik pleit voor nieuwe aandacht voor de definitie van goed en kwaad! Overigens bleek de Donorshow een grap te zijn om publiciteit te halen. Toen was het ineens niet meer onethisch! Vreemd…

Advertenties

Een reactie op “Onethisch

  1. onethisch: iets is onethisch wanneer goed noch kwaad te duiden zijn. Wanneer goed en kwaad onbestaand zijn? Onethisch is anti-ethiek. Het woord bestaat taalkundig gezien niet. Wat eigenlijk een vorm ontkenning is. Want er is wel een progressieve denkstroming die het afwezig zijn van goed en kwaad benadrukt. Goed en kwaad zijn uitvindingen. Illusies. Veel mensen zullen zonder ethische regels en normen gedesoriënteerd worden. Vaak zijn gedesillusioneerde mensen dan ook gedesoriënteerd, marginaal (? ).

    Ethiek is vaak bepaalt door godsdienst. Godsdienst is een illusie. Een richtlijn voor velen. Zonder godsdienst, moraal, ethiek zou elke samenlevingsvorm in chaos vervallen. Het individueel ervaren van ethiek zorgt voor een afname van de sociale cohesie en het vervallen in chaos op lange termijn. Het geloven in god is dus bevorderend voor een geordende samenleving. Uit godsdienst vloeit ethiek voort. Dus het belang dat aan ethiek wordt gehecht kan verklaard worden door de afname van het belang van godsdienst. Goed en kwaad zijn dus pijlers voor een gezond functionerende samenleving. Een individu dat goed en kwaad als onbestaand afdoet overstijgt de gevestigde orde en systemen.

    Onethish in de context van de donorshow zou dan “een neiging naar het kwade” betekenen. Benoem het voortaan als grof of slecht. I.P.V. een woord uit te vinden dat eigenlijk steunt op een totaal andere overtuiging. In een woord, domheid.

    Yoeri Hostie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.