Rome: stad van culturen (1)

Het afgelopen weekend zijn we naar Rome geweest. Het was altijd al een wens om daar een keer te kijken. Het is een stad waar de tand des tijds aan de ene kant zichtbaar is en het is aan de andere kant een plaats waar de tijd heeft stil gestaan. De binnenstad van Rome lijkt één groot monument. Het was overweldigend.

Op mijn screensaver zit deze foto. Ik had niet in de gaten dat dit raam zich in de St. Pieter bevindt. Het is de duif die de Heilige Geest symboliseert. Het licht komt als goud de kerk binnen.

De Sint Pieter is in de 15de eeuw opnieuw opgebouwd in opdracht van paus Julius II. Het was in de tijd van Luther, die o.a. in opstand kwam tegen de aflaten die nodig waren op de kerk te bekostigen. De bouw duurde meer dan honderd jaar. Veel beroemde architekten hebben aan de bouw meegewerkt. Michelangelo was 72 jaar toen hij als ingenieur en architect gevraagd werd. De koepel van de kerk is door hem ontworpen. De kerk moest volgens Barmante (een andere architect) en Michelangelo gebouwd worden in de vorm van een grieks kruis. Na hun dood heeft men de kerk verlengd, zodat er een latijns kruis ontstond.

Vanaf het middelste balkon van de kerk, geeft de Paus met Kerst en Pasen de zegen voor de stad en voor de wereld (urbi et orbi).

Een ander gebouw dat wereldberoemd is, is de sixtijnse kapel. Deze werd gebouwd in de 15de eeuw in opdracht van paus Sixtus IV. Het is beroemd door de muur- en plafond schilderingen. Wie kent niet de bijna aanraking van Adam en God. Deze fresco’s zijn ook door Michelangelo gemaakt. Fresco’s zijn schilderingen die op natte kalk worden gemaakt. De verf en de kalklaag vormen na het opdrogen één geheel. Op het plafond zijn de verhalen van de schepping tot de dronkenschap van Noach te zien. Nadat Mischelangelo er vier jaar over heeft gedaan, is hij er zeker van dat hij nooit meer zal schilderen. Toch vraagt paus Paulus III hem het Laatste Oordeel op de achterwand te schilderen. Hij is dan al over de zestig. Op de enorme wand zien we Christus in het midden van een wervelende massa. Rondom Jezus zijn de heiligen en Maria afgebeeld. Links onderin worden de doden opgeroepen voor het laatste oordeel. Rechts onderin worden de verdoemden naar de hel gestuurd. Het heeft vijf jaar geduurd voordat het fresco af is. Michelangelo voelde zich er niet prettig bij en schildert zijn zelfportret in de afgestroopte huid van de discipel Bartolomeus.

Een andere kerk met veel pracht en praal is de Sante Maria Maggiore. Deze kerk is gebouwd na het consilie te Efeze en is gewijd aan, hoe kan het anders, Maria. Tijdens dit concilie werd Maria aanvaard als Moeder Gods (theotokos). Er staan veertig zuilen in de kerk die leiden naar het altaar. Bij binnenkomst zijn het goud en de schilderingen het meest opvallend. Aan muren schilderingen van verhalen uit het Oude Testament. Er zijn mozaiëken met verhalen uit de kindertijd van Jezus. In de 13de eeuw werd het absis voorzien van mozaïeken waarop Maria naast Jezus op een troon zit. Daaronder is Jezus weer te zien. Hij heeft de ziel van de gestorven Maria (afgebeeld als een kindje) in zijn armen. Men zegt dat het plafond gemaakt is van het eerste goud dat Columbus meebracht uit Amerika. De Spaanse koning schonk het goud aan de paus. Nog steeds is de Spaanse koning de beschermheer van de kerk. Opvallend detail: prinses Irene is getrouwd in deze kerk.

Advertenties

4 reacties op ‘Rome: stad van culturen (1)

 1. Wow! Ben helemaal geen reislustig type, maar als ik dit lees begint het heel erg bij me te kriebelen. Wat een mooie stad moet Rome toch zijn. Hij (of zij?) staat absoluut op ons verlanglijstje en een weekend is natuurlijk veel te kort. We wilden er heen op onze huwelijksreis, dat is toen helaas niet door gegaan.

 2. hallo, zwager leuk dat jullie naar Rome zijn geweest. wist niet dat jullie daar heen gingen.
  Ben er er zelf ook een keer 3 dagen geweest was niet zoals jullie onder de indruk. maar mischien moet ik nog eens een keer samen met Mirjam gaan kijken!
  tot horens
  gr uit Scherpenzeel Jaco

 3. Hallo zwager,

  Aan de ene kant was er een hoog kunst en kitsch gehalte, maar juist de achtergrond bij het verhaal maakt het interessant.

  Haije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s