Soms komen goede dingen uit overwachte hoek

Soms moet je terug in de tijd om waardevolle gedachten en ideeën (opnieuw) te ontdekken. Je zou het niet denken, maar zoiets vond ik bij de documenten die het Vaticaan publiceert. Lumen Gentium (licht van de volken) is een dogmatisch uiteenzetting over de kerk en is geschreven tijdens Vaticanum II. Dit is een Rooms Katholiek Concilie dat tussen 1962 en 1965 werd gehouden. Het doel van dat concilie was onder andere het moderniseren of bij de tijd brengen van de Rooms Katholieke kerk. Het is het concilie van het “aggiornamento“, dat betekent “het bij de dag brengen”. Opmerkelijk is dat de huidige Paus het document grotendeels heeft geschreven. Vanuit Rooms perspectief staan er opmerkelijk dingen in. Om je visie op de kerk verder te ontwikkelen zijn de eerste twee hoofdstukken de moeite waard. Wat zou het grootst zijn als de Katholieke Kerk de aanbevelingen van veertig jaar geleden op grote schaal ging toepassen!

In de volgende post ga ik op dit document inhoudelijk in.

Advertenties

2 reacties op ‘Soms komen goede dingen uit overwachte hoek

  1. Hoi Haije,

    Zou je ook eens “Ad Gentes” (naar de volken) moeten lezen. Dit is het missiedecreet van Vat II. De eerste hoofdstukken zijn prachtig. In latere hoofdstukken wordt wel weer teruggegrepen op traditionele structuren.

    Archie

  2. Beste Archie,

    Ook in Lumen Gentium begint het veelbelovend, maar trekt men helaas heen lijnen door. Jammer! Toch zijn de opmerkingen in de eerste hoofdstukken waardevol, maar heeft het te weinig gevolgen gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s