Het succes van de kerk

Waaraan herken je het succes van de kerk? Deze vraag stelt David Fitch zichzelf in The Great Giveaway. Hij is leider van een emerging church met de naam Up/Rooted en, dat is niet onbelangrijk, de kerk is aangesloten bij de CAMA. Het doet mij goed dat ook collega’s vanuit hetzelfde kerkverband nadenken over kerk zijn in een postmoderne wereld.

Kun je succes meten? De gezondheid of succes van de kerk meet je, zegt Fitch, door de trouw van de bezoekers. Trouw is tegengesteld aan individualisme. Trouw is de belichaming van Jezus’ leven op aarde. Hij was trouw tot aan de dood.

Hoe? Een aantal punten:

  1. Kijk naar het aantal dopelingen in plaats van naar het aantal beslissingen om christen te worden. Door middel van de doop beaam je wat Jezus heeft gedaan in je leven.
  2. Meet op een kwalitatieve manier de mate van gemeenschap. Hoe? Door middel van vragen geeft hij een aantal suggesties. Hoe vaak heeft iemand je de harde waarheid gezegd zonder dat dat de relatie verstoorde? Wanneer heb je zonde beleden aan iemand die je vertrouwde? Wanneer bezocht iemand je voor het laatst toen je ziek was? Wanneer bad je samen met iemand over een zaak die voor jou van uitermate groot belang was?
  3. Meet het aantal gemeentestichtingen in plaats van de grootte van de kerkgebouwen.

Ik ben nog steeds aan het nadenken over zijn punten. Hij zoekt naar echtheid in het geloof en in de gemeenschap van de kerk. Dat spreekt aan. Met name punt 2. Als je goed kijkt naar de vragen dat kost gemeenschap enorm veel transparantie en kwetsbaarheid…

Advertenties

2 reacties op ‘Het succes van de kerk

  1. Kwaliteit in de kerk is denk ik het best te meten in de veiligheid van de kerk. Hoe gaat een kerk beleidsmatig en praktisch om met de spreekwoordelijke weduwe en wees. Hoe gaat de kerk om met de spreekwoordelijke vrienden van Jezus; de hoer de tollernaar. Als het geknakte riet en de walmende vlaspit veilig zijn dan durft iedereen zwak te zijn zodat Jezus in ons de sterkste is

  2. Hallo Nico Dirk,

    Goed punt. Een kerk moet een open ontmoetingsplek zijn voor mensen die zich op andere plaatsen onveilig voelen. Jezus stelde mensen op het gemak, haalde mensen uit hun isolement. Daarin is Hij ons voorbeeld. Hij legt duidelijk een verbinding tussen de gevangenen en de hongerige en het ingaan in het koninkrijk van God. En de kerk wijst op en leeft vanuit dat koninkrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.