Geloven dominees niet meer?

Hijme Stoffels heeft onderzoek gedaan naar wat werkers in de kerk geloven. Het blijkt dat hoe ouder de dominees zijn, des te groter de geloofstwijfels zijn. Bijvoorbeeld zijn er twijfels over het bestaan van God. We spreken dan over mensen die in de zestiger jaren zijn opgeroeid. Die het boek van John Robinson, “Honest to God”, nog herinneren. Die nog weten dat er toen vooraanstaande theologen waren met de illustere namen als Wiersinga en Kuitert. Wie heeft het trouwens nog over hen? Wie kent het boek “Het algemeen betwijfeld christelijk geloof” nog? Het zijn mensen die o.a. het gezag van de bijbel in eigen kerk langzaam hebben zien webebben.

Dat rapport heeft nogal wat stof op doen waaien. Niet in zozeer in de kerken, maar juist bij seculier Nederland. EO coryfee Andries Knevel heeft het uit moeten leggen hoe het allemaal zit bij Pauw en Witteman. Dat ze Hijme Stoffels niet hebben gevraagd, vind ik nogal gênant. Ik sprak Stoffels nog en hij is gewoon fout begrepen en fout in kranten geciteerd. Het is een kunst om een rapport goed te lezen.

En gisteravond hadden ze bij hetzelfde programma Nico ter Linden uitgenodigd om uit te leggen hoe het nu kon dat Jezus op het water liep. Dat kun je toch niet meer geloven. Geen wonder dat die dominees het ook niet meer doen. Nico probeerde deze gebeurtenis zo uit te leggen dat het aangenaam was voor de interviewers. Jezus overwon de oervloed, hield de duistere machten onder zich, aldus Nico. Echter, het had niet het gewenste effect, ze bleven met een grijnzend gezicht naar Nico kijken.

Wat niet in de media komt, is het volgende. In hetzelfde rapport staat dat jonge dominees veel orthodoxer denken dan hun oudere collega’s. Daaruit zou je concluderen dat wanneer je ouder wordt, je geloof meer en meer onder druk komt te staan. Ik denk eerder dat er een orthodoxe opwekking gaande is in het theologen corps. Dat is een verheugende ontwikkeling. Ik zie het om mij heen. Alleen orthodox Nederland studeert nog theologie. Er is hoop!

Misschien is er onder hen nog eens iemand die kan uitleggen aan Pauw en Witteman wat er met Jezus gebeurde toen op dat meer!

Advertenties

2 reacties op ‘Geloven dominees niet meer?

  1. Hallo Leen,

    Ik ken het wel. Heb de discussie ook van dichtbij meegemaakt. Maar ik heb de titel van het boek wel verkeerd weergegeven. Ik heb het verbeterd. Dank voor de opmerkzaamheid.

    Haije Bergstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s