Opwekking (CAMA deel 2)

De CAMA is ontstaan in de 19de eeuw. Het geestelijke klimaat van de CAMA heeft haar wortels in o.a. de 1st en 2nd Great Awakening. Aan de 1st Great Awakening zijn de namen van Jonathan Edwards en George Withefield verbonden. Edwards begon zijn bediening in Northhampton in Massachusetts. Hij is bekend om zijn gedegen denkproces en is daarom een van de grootste evangelicale theologen van de Verenigde staten. Twee traktaten van Edwards geven ook vandaag de dag nog veel licht op religieuze verschijnselen: “The distinguishing marks of a work of the Spirit of God” en “A treatise on the religious affections”.

Kijk hier voor een overzicht van zijn leven.
Kijk hier voor een overzicht van zijn geschriften.

Edwards koppelt de theologie aan praktisch christendom. Simpson lijkt daarin op Edwards. Simpson is niet iemand die lange theologische referaten houdt. Hij is meer de pragmatist die via een preek mensen aanzet om zich in te zetten voor het Koninkrijk van God.

Tijdens het leven van Edwards vinden er opwekkingen plaats in 1734 en van 1740-41. Veel mensen kwamen tot geloof en waren diep onder de indruk van hun eigen zonde. Edwards schrijft tegen de geestelijke excessen die voorkomen. Ervaringen zijn geen voorwaarde voor een werkelijke bekering. Het zijn geen bewijzen dat de Geest werkt of niet werkt. Vrucht moet uitwijzen of iemand werkelijk is aangeraakt door de Geest van God. Edwards doceert op latere leeftijd aan Yale. Daar worden op dit moment al zijn geschriften in een kritische uitgave uitgegeven.

De volgende keer komt Whitefield aan bod.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.